Trix en Peter van der Kluit getroffen door sieradenroof

'Diefstal meer impact dan verwacht'

brielle • De sneaky sieradendiefstal uit de woning van Trix en Peter van der Kluit heeft ruim een week na dato nog volop impact op het leven van de voormalig burgemeester van Nederlek en haar echtgenoot. "Het feit dat we de daders haarscherp op camerabeeld hebben, heeft daar alles mee te maken. Het voelt veel meer dichtbij dan als de daders anoniem zijn."

Collecte

Vorige week zondag (22 mei) werd bij de familie Van der Kluit even na 12.00 uur 's middags aangebeld door een jonge vrouw. Peter van der Kluit deed de voordeur open, waarna de vrouw vroeg om een bijdrage voor een collecte ten behoeve van slechthorenden. En passant liet ze ook weten graag een glaasje water te willen drinken. Ze liep vervolgens achter Peter van der Kluit de keuken in. Vrijwel direct daarna glipte een man de openstaande voordeur binnen. Hij verdween richting slaapkamer en roofde daar voor een fors bedrag aan gouden sieraden weg. Kort nadat hij de woning verlaten had, vertrok ook de nepcollectante.

Later op de middag ontdekten Trix van der Kluit en haar man dat ze slachtoffer waren geworden van een geraffineerde diefstal, waarbij voor een bedrag van meer dan 20.000 euro aan sieraden was weggenomen. "Dat op zich is al vervelend", zegt Trix van der Kluit, die tijdens de babbeltruc niet thuis was. "Maar veel verdrietiger is dat enkele van de weggenomen sieraden een grote gevoelswaarde voor me hadden, zoals de grote ovalen amethist die ik ooit heb laten plaatsen op de trouwring van mijn overleden moeder (met inscriptie: Auke, 8-9-1951). Daarnaast hebben ze onder meer een speciaal voor mij ontworpen gouden ring met briljanten meegenomen. Ook daar was ik zeer aan gehecht."


Beelden

Kort na de diefstal plaatste Trix van der Kluit de beelden en haar verhaal op Facebook. Meer dan duizend mensen deelden het bericht. Ook diverse kranten en SBS6 - via Hart van Nederland - besteedden er aandacht aan. De haarscherpe beelden van de verdachten ten spijt is er tot op heden niemand opgepakt. Trix en Peter van der Kluit hopen dat dat alsnog zal gaan gebeuren, maar ze hebben hun twijfels. "De kans is aanwezig dat deze dieven alweer op een heel andere plek hun slag proberen te slaan. Dit lijken gezelschappen die zonder vaste woon- of verblijfplaats rondreizen."


De diefstal laat haar vooralsnog niet los, geeft Trix van der Kluit toe. "Ik had niet verwacht dat ik me zo lang zou laten beïnvloeden door wat heeft plaatsgevonden. We hebben ooit een inbraak meegemaakt. Dat was ook allesbehalve leuk, maar dit is tóch heel anders. Komt door die beelden en het feit dat Peter oog in oog met die vrouw heeft gestaan. Alles terugkijkend ben ik in ieder geval blij dat hij eenmaal met haar in de keuken, geen onraad heeft geroken en haar niet heeft buitengezet. In dat geval zou hij de mannelijke dader zijn tegengekomen en had het wel eens heel anders hebben kunnen aflopen."


Jan Timmer