• Zora gaf een demonstratie op de twee locaties van obs Kortland.
• Zora gaf een demonstratie op de twee locaties van obs Kortland. Foto: Floris Bakker

Lesgevende robot op obs Kortland

'Wat je erin stopt, komt er weer uit'

krimpen a/d ijssel • Ademloos kijken de kinderen toe hoe Zora, die op een tafel in de gymzaal staat, zelfstandig gaat zitten. Het robotje met oplichtende ogen stelt zichzelf voor en vertelt dat zij er is om 'kinderen te helpen'. Maar Zora kan meer. "Willen jullie een dansje doen?", vraagt ze de aanwezigen. Dat willen de kinderen wel, waarna het robotje op het aanstekelijke deuntje van Gangnam Style een dansje doet. Als ze klaar zijn, verzoekt Zora de kinderen om weer te gaan zitten. Iets dat de leerlingen zonder morren doen.

Demonstratie

Tot nu toe werd Zora vooral ingezet als gezelschaps- en bewegingsrobot in verzorg- en verpleeghuizen, maar sinds kort wordt er ook op school mee geëxperimenteerd. Zo weet Arjan van den Broek dat verschillende basisscholen in met name Brabant een robot hebben aangeschaft. "Hier in deze regio is het echter vrij nieuw." Van den Broek, docent op het Albeda College, besprak tijdens een college de inzet van robots in de gezondheidszorg. Het robotbedrijf zorgde voor een demonstratie. Zijn studenten waren onder de indruk van wat Zora zoal kan. "Ik heb daarop gevraagd of ze ook een keertje langs wilde komen op de school van m'n pleegdochter. Want zo'n robot is prima toepasbaar in het onderwijs."


Talentontwikkeling

Iets waar directeur Charles Impens van obs Kortland het wel eens mee is. Hij is razend enthousiast over Zora. Op zijn school is er - in het kader van talentontwikkeling - veel aandacht voor ict. Dat begint al bij de kleuters, die spelenderwijs leren programmeren. "Een robot zou dan ook prima passen in ons lesprogramma. Ict-onderwijs is een onderdeel waar we ons als school mee willen onderscheiden."

De robot is volgens Van den Broek vrij eenvoudig te programmeren. "Wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Je kunt 'm dus prima inzetten bij vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en rekenlessen." Met herhaaltaken, die voor een docent saai kunnen zijn, heeft de robot ook geen enkele moeite. "Een som legt -ie gerust vier of vijf keer uit."

Er hangt echter een kostprijsje aan vast. De prijs van een robot ligt tussen de 10 en 15.000 euro. Dat is een behoorlijk investering voor een basisschool, "maar je moet wel met je tijd meegaan", vindt Van den Broek. "Een jaar of zes, zeven geleden had niemand een iPad of tabet. Nu zie je ze overal in het onderwijs opduiken. Kijk maar op het voortgezet onderwijs waar alle leerlingen met een tablet werken. Ik verwacht dan ook dat het gebruik van een robot op school over een jaar of tien heel gewoon is."

Impens wil het liefst twee robots aanschaffen voor zijn school. "Daar zal ik dan wel wat sponsoren voor moeten zien te vinden. Mensen die de robot willen sponsoren, kunnen zich altijd bij mij melden."


Floris Bakker