VVD denkt aan aanleg tunnel onder kruispunt

regio • VVD Krimpenerwaard wil nog dit jaar een onderzoek naar optimalisatie van de Algeracorridor. De partij dient daarvoor een motie in tijdens de aankomende raadsvergadering.

Een snelle aanpak is volgens raadslid Ruud van der Wilt nodig, want het verkeer dreigt de komende jaren verder vast te lopen. "Nu al rijden er 45.000 voertuigen per dag over de Algerabrug tussen Krimpen en Capelle. In 2020 is dat aantal gegroeid naar 58.000, een toename van bijna 30 procent."

Toch laat een oplossing volgens het Regionale Verkeers- en Vervoersplan nog minstens 10 jaar op zich wachten. Dat duurt Van der Wilt veel te lang. "Daarom hebben wij als VVD, samen met een aantal andere partijen in de raad, eerder al een amendement ingediend om bij de provincie te pleiten voor een snellere aanpak."


Tunnel

De VVD doet er nu met de motie een schepje bovenop. Want er is volgens Van der Wilt op korte termijn best iets te bedenken om de doorstroming te verbeteren. Zo zou de aanleg van een tunnel onder de grote kruising bij Krimpen aan den IJssel een oplossing kunnen zijn. Die zou dan net voor de brug weer boven de grond komen. "Wie in Krimpen of de Stormpolder moet zijn, volgt de N210. Wie richting Capelseplein moet, pakt de tunnel."

Verder denkt hij aan een aparte busbaan naast de N210, inclusief wisselstrook. "Het busverkeer kan dan niet meer het gewone verkeer hinderen. En ook hulpdiensten zouden gebruik kunnen maken van deze strook." Van der Wilt benadrukt dat het ideeën zijn. "Onderzoek moet uitwijzen of het technisch allemaal mogelijk is. Ik denk van wel. En ik ben er ook van overtuigd dat deze oplossing goedkoper is dan aanleg van een tweede oeververbinding van pak 'm beet 450 miljoen euro."

Van der Wilt vindt het tijd om de handen ineen te slaan. "Daarom heb ik contact gezocht met de Krimpense VVD-fractie, Stem van Krimpen en vertegenwoordigers van de ondernemerskring in de Krimpenerwaard. Die hebben allemaal positief gereageerd."