• Cultuurcoördinator Saskia van Wijnen.
• Cultuurcoördinator Saskia van Wijnen. Foto: Jan Timmer

Ireneschool wakkert vuurtje aan

krimpen a/d lek • De Prinses Ireneschool in Krimpen aan de Lek is er veel aan gelegen om ruimte bieden aan de bijzondere talenten van haar leerlingen. Saskia van Wijnen is één van de leerkrachten die zich als cultuurcoördinator inzetten om het kunst- en cultuuronderwijs op een hoger niveau te brengen.

"Onze school werkt al jaren vanuit het 'Wanita-concept', een vorm van authentiek onderwijs en kunstonderwijs dat we zo aanbieden dat het van de kinderen 'zelf' wordt", vertelt Van Wijnen. "Daarnaast hechten we aan 'community building'. Ofwel, we betrekken onze omgeving bij wat we doen en halen ook mensen van buiten naar onze school." In de 'Wanita-ateliers' vinden elke dinsdag en donderdag Wanita-lessen plaats, waarbij de leerlingen mogen aangeven wat zij graag zouden willen leren. Eén keer in de drie weken is er een 'grote Wanita'. Daarin worden alle kinderen van de school gemixt en kunnen ze kiezen uit verschillende ateliers. "De een gaat voor dans of muziek, een ander wil graag leren hoe je een fiets repareert of hoe het vak van hoefsmid of bakker werkt", geeft Saskia van Wijnen enkele voorbeelden. "Hier op school vinden we dat iedereen talent heeft. Wat is er dan mooier dan daarin ontplooiingskansen te bieden?" Natuurlijk hecht de Prinses Ireneschool ook veel waarde aan taal en rekenen. Van Wijnen: "Maar we willen ook verder kijken: betekenisvol onderwijs aanbieden waar zowel de leerlingen als de leerkrachten iets aan hebben. Daarin zoeken we nu naar uitbreiding. Zoals excursies dichtbij huis bijvoorbeeld, naar de molens of de eendenkooi. Je hoeft niet ver weg te gaan om interessante dingen te zien en antwoorden op je vragen te krijgen. Want dát doen we met onze leerlingen: we wakkeren het vuurtje bij hen aan. En bij onszelf. Een mooi voorbeeld daarvan is zeker ook de muziekles. Een groep leerlingen is er zo enthousiast over geraakt dat men na schooltijd onder leiding van muziekvereniging Crescendo verder gaat om nog beter te worden."

Als cultuurcoördinator fungeert Saskia van Wijnen als inspirator, 'aanstuurder', bewaker, vraagbaak en verbinder. "Dit is geweldig om te doen", zegt ze. "Ook ik raak nooit uitgeleerd. We leren hier van elkaar."