• Winkelcentrum Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel.
• Winkelcentrum Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Krimpen sluit Retaildeal met Kamp

krimpen a/d ijssel • Krimpen aan den IJssel heeft met minister Henk Kamp van Economische Zaken een Retaildeal gesloten. Daarmee wil wethouder Marco Oosterwijk proberen het ondernemersklimaat voor met name de detailhandel in de gemeente versterken.

"Het is belangrijk om samen met lokale stakeholders afspraken te maken om de vitaliteit van winkelgebieden te verbeteren en zo de detailhandel klaar te maken voor de toekomst", aldus Oosterwijk. Aanleiding voor het sluiten van de Retaildeal met de minister is de toenemende leegstand op de Krimpense winkelcentra. Iets waarover zowel de plaatselijke politiek als de bevolking zich zorgen maakt.

In een Retaildeal versterken gemeenten of regio's hun winkelgebieden. Dit gebeurt in nauw overleg met winkeliers, horeca, vastgoedondernemers, culturele instellingen en bewoners. Ook wordt vastgelegd op welke locaties winkels kansrijk zijn en op welke locaties niet. In Krimpen aan den IJssel is volgens Oosterwijk in de detailhandelsvisie al vastgesteld wat kansrijke detailhandelgebieden zijn. "Ook hebben we specifiek benoemd op welke plaatsen 'verkleuring' gewenst is. Voor winkelbedrijven is duidelijkheid hierover van belang, om te besluiten of zij zich wel of niet willen vestigen."

Samen met lokale stakeholders doorloopt de gemeente momenteel het De Nieuwe Winkel In-Actie-Traject. Dit is een onderdeel van de Retaildeal en bedoeld om winkelgebieden toekomstbestendig te maken. Er wordt onder meer gekeken naar de samenwerking tussen verschillende sectoren, zoals cultuur, detailhandel en horeca.


Retailagenda

Om leegstand in de winkelstraat tegen te gaan, heeft minister Kamp aanvullende afspraken met winkeliers, vastgoedeigenaren en overheden binnen de gezamenlijke Retailagenda. In dat kader werken alle partijen samen aan het aantrekkelijk houden van de winkelgebieden nu consumenten anders en vaker online winkelen. Intensivering van de Retailagenda is nodig na het faillissement van grote winkelketens, waardoor de markt voor winkelpanden extra onder druk staat. Om de problemen aan te pakken, gaat en landelijk team komend jaar samen met gemeenten in kaart brengen hoe en waar er vierkante meters uit de markt kunnen worden genomen. Ook worden uitbreidingsplannen kritisch tegen het licht gehouden.