• Fietsers langs de Lek.
• Fietsers langs de Lek. Foto: PR

Twaalf nieuwe GPS-fietsroutes

regio • Stichting Struinen en Vorsen presenteerde vrijdag twaalf nieuwe fietsroutes die stuk voor stuk dwars door het Groene Hart lopen.

Langs de routes liggen zo'n honderd 'struinpunten': locaties waar voor jong en oud iets te beleven is. "Je kunt er bijvoorbeeld een terrasje pakken, meedoen aan een leuke workshop of een vaartocht of stadswandeling maken", vertelt Anita van der Vliet van Streekadvies 't Laage Land. "Maar je kunt ook denken aan musea, kaasboerderijen en plekken waar je landelijk kunt overnachten."

Onderweg komen fietsers ook 'vorspunten' tegen, punten op de route met een streekverhaal over natuur, landschap of erfgoed. Alle routes zijn smartphoneproof. Van der Vliet: "Je kunt dus, vanaf je fiets de route bekijken, en stoppen voor plaatsgebonden informatie." Alle routes zijn tevens voorzien van GPS, QR-codes en uitprintbare routebeschrijving.

Er is voor ieder wat wils. Zo zijn er routes voor kinderen met KoeDoetips onderweg, zoals koe knuffelen, je eigen ijsje maken of meelopen met de molenaar. Er is tevens een Koekijkroute, Vogelspotroute, Molenaarsroute en Picknickroute. Verder zijn er 'culinaire' routes met namen als Smikkel Bikkel en de terrasjes Route. Voor cultuursnuivers zijn er themaroutes langs vestingstadjes, verdedigingsliniesen ambachtslieden met streekverhalen.


De fietskaart zijn onder meer verkrijgbaar bij de VVV-kantoren in Gouda en Schoonhoven en te downloaden via de website van Struinen en Vorsen.

q www.struinenenvorsen.nl/downloads