• De bouw van de eerste twee blokken van project Prinsessenpark is in volle gang.
• De bouw van de eerste twee blokken van project Prinsessenpark is in volle gang. Foto: Floris Bakker

'Wie woning achterlaat, krijgt voorrang'

krimpen a/d ijssel • Krimpenaren van 55-plus die een huurwoning achterlaten, krijgen voorrang bij de toewijzing van de nog te bouwen sociale huurappartementen van project Prinsessenpark.

Het gaat om de in totaal 91 appartementen die in de eerste fase van het project worden gerealiseerd. "Zo willen we de druk op de lokale woningmarkt wat laten afnemen", verklaart wethouder Jaap Blankenberg. "Op de woningen die vrijkomen, kan iedereen in de oude stadsregio Rotterdam reageren." Het project Prinsessenpark - op de voormalige locatie van de 'witte flatjes' in Krimpen - bestaat uit zes woongebouwen die in een parkachtige omgeving komen te liggen. De bouw van de eerste twee blokken is net begonnen en naar verwachting in 2017 klaar. De belangstelling is groot, "maar je moet altijd maar afwachten of die belangstelling ook echt concreet wordt", zegt Blankenberg.

De gemeente start in samenwerking met woningcorporatie QuaWonen een onderzoek naar de woningschaarste in Krimpen. Dit om te bepalen of het toevoegen van extra sociale huurwoningen nodig is. Blankenberg verwacht van wel. Zo is het aantal 'urgenten' (mensen die vanwege een persoonlijke noodsituatie dringend een woning nodig hebben, red.) flink gestegen. In 2014 had 6 procent van de woningzoekenden een urgentieverklaring. In 2015 was dat percentage gestegen naar 25 procent. Het zijn zeker niet alleen statushouders die zorgen voor extra druk op de lokale huurmarkt. "Ook in Krimpen zelf zijn er genoeg mensen die al langer op een huis wachten." Blankenberg wijst naar De Stuw. "Met het COA is afgesproken dat 'onze' vluchtelingen, na het verkrijgen van een verblijfsstatus, tijdelijk in De Stuw mogen wonen. Die hoeven we dus niet binnen zes weken een woning aan te bieden." De wethouder denkt dat er wel mogelijkheden zijn om de woningvoorraad te vergroten. "We onderzoeken of het mogelijk is om in lege schoolgebouwen en kantoren woningen te realiseren. Maar eerst willen we weten hoeveel woningen er nodig zijn en hoe we de realisatie moeten financieren."