• Een Syrisch meisje in één van de kamers van De Stuw, bezig met een smartphone. De complete fotoserie staat op de website van Jan Verburg.
• Een Syrisch meisje in één van de kamers van De Stuw, bezig met een smartphone. De complete fotoserie staat op de website van Jan Verburg. Foto: Jan Verburg

Dagelijks leven vluchtelingen in zwart-wit

krimpen a/d ijssel • Hoe komen ze de dag door? Dat was een vraag die de Krimpense fotograaf Jan Verburg zichzelf stelde na het zien van tv-beelden van Syrische vluchtelingen in opvangcentra. Hij toog naar De Stuw en legde hun dagelijks leven vast in een serie zwart-wit foto's.

In de jaren '70 was De Stuw een luxe plek, om te overnachten en te dineren. Van die grandeur is vandaag de dag weinig meer over. "Het heeft een ietwat groezelige uitstraling", zegt Verburg, "en dat wilde ik nou net níet op de foto hebben. Vandaar dat ik heb gekozen voor zwart-wit. Met zwart-wit kun je een heel krachtige foto maken van een onderwerp dat in kleur juist veel zwakker lijkt." Verburg maakt normaal vooral portret- en trouwfoto's. Het was zijn dochter Myrthe die hem op het idee bracht om 'iets' te doen met vluchtelingen. "Zij wilde weten hoe die mensen hier in Krimpen leven. Wat eten ze? En vervelen ze zich niet ontzettend? Vragen waar ik het antwoord niet op wist. Vandaar dat we samen in De Stuw zijn gaan kijken, om met de mensen te praten en ze met de camera vast te leggen."

IJs gebroken

Via een bevriende vrijwilliger kwamen ze 'binnen'. De Syrische gezinnen hadden weinig moeite met Verburgs aanwezigheid. Toch duurde het even voor het ijs was gebroken. "Mede door de vriendelijke tolk die ons hielp, kregen we een steeds beter beeld van het leven dat de vluchtelingen leiden." Op het eerste gezicht lijkt De Stuw een gezellige logeerboerderij. In de centrale ontmoetingsruimte drinken de vluchtelingen koffie met elkaar en in de grote keuken koken ze hun eten. De kinderen spelen met speelgoed dat door Krimpenaren is gebracht. Ze lijken op het eerste gezicht een redelijk normaal leven te leiden. Maar er heerst ook onzekerheid, zo merkte Verburg. Over de toekomst en over familieleden die nog in Syrië verblijven. En er is veel 'administratieleed'. Zo moet een jong stel met hun vier kinderen binnenkort terug naar Duitsland waar ze als eerste geregistreerd zijn. "Hij was al aardig op weg met zijn cursus Nederlands, maar heeft deze nu aan de kant gelegd." Verburg maakte tientallen foto's. Toch is zijn project nog niet afgerond. Hij wil terug naar De Stuw, "om het leven daar door de ogen van een kind vast te leggen. En ook de tieners die er verblijven, wil ik graag portretteren." Via Facebook krijgt hij inmiddels veel reacties op zijn foto's. Zijn doel - "laten zien dat vluchtelingen heel gewone mensen zijn, zoals jij en ik" - lijkt bereikt. "Misschien wel mooiste reactie kreeg ik van iemand die erg tegen de komst van vluchtelingen is. Het zouden enkel IS-strijders en salafisten zijn, maar m'n foto's vond -ie wel mooi. Vooral die van het jochie met een Feyenoord-embleem op zijn broek." Mogelijk komt er een foto-expositie. Verburg heeft daarover al contact gehad met de gemeente en burgemeester Martijn Vroom.


q www.janverburg-fotografie.nl