KNNV wil aanleg nieuwe natuur stilleggen

krimpen a/d ijssel • De aanleg van nieuwe natuur, ter compensatie van het stuk afgegraven vloedbos in de Krimpense Stormpolder, moet volgens de KNNV Gouda en Omstreken direct worden stilgelegd.

De natuurorganisatie dient hiertoe dinsdag een handhavingsverzoek in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze instantie, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, is belast met handhaving van de Flora- en faunawet. De KNNV zegt 'zeer sterke aanwijzingen' te hebben dat het compensatieplan van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard niet voldoet aan de eerder verleende ontheffing. De uitvoering van het plan is momenteel in volle gang.


Dijk

In de nieuwe natuur is plek gereserveerd voor de uitgeplaatste zomerklokjes en spindotters. Deze zeldzame getijdenplantjes stonden op het stuk vloedbos dat vorig jaar is afgegraven. Het bos moest weg om ruimte te maken voor de aanleg van een nieuwe dijk. De plantjes staan nu tijdelijk in de grond van natuurgebied De Zaag in Krimpen aan de Lek. Als de compensatie gereed is, verhuizen ze naar het nieuw aangelegde stuk vloedbos.

De KNNV gelooft echter niet dat de nieuwe biotoop erg geschikt is voor de plantjes. Zo is de kade rond het gebied, met een hoogte van 1,4 meter boven NAP, te laag om de golven vanuit de Nieuwe Maas te weerstaan. 'Daardoor is het onmogelijk de luwe ligging te creëren die zomerklokjes en spindotters nodig hebben', schrijft de natuurorganisatie in een verklaring. De kade met 20 cm ophogen zou een oplossing kunnen zijn.

Ook over de aanleg van zijgeultjes, eveneens nodig een goede groeiplaats, is de KNNV kritisch. De geultjes zouden te snel dichtslibben. Maar het is vooral de 'onjuiste toepassing' van klepduikers waar de natuurorganisatie boos over is. Deze klepduikers, die opslibbing tegen moeten gaan en daarmee de biodiversiteit bevorderen, zou het unieke watersysteem van het hele vloedbos grondig ontwrichten. Daardoor lopen de zomerklokjes die er nu nog staan, gevaar om voorgoed te verdwijnen. Het Stormpoldervloedbos is één van de drie plekken in Nederland waar het zeldzame zomerklokje groeit. Op twee van die plekken is sprake van een gestage achteruitgang. Dit als gevolg van opslibbing. Het vloedbos in Krimpen is de enige stabiele groeiplaats, zonder opslibbing."