Afbeelding

Faaij verrast door uitverkiezing

haastrecht • De 19-jarige Ricardo Faaij werd tot zijn verbazing verkozen tot 'Polsstokspringer van het jaar 2016' van de Polsstokbond Holland. Hij veroverde bij de junioren de Hollandse en Nederlandse titel en bracht zijn persoonlijk record op 19.68 meter.

Haastrechtenaar Ricardo Faaij won dit seizoen dertien wedstrijden van de Polsstokbond Holland en zegevierde in het eindklassement van de bond. "Maar ik ben niet helemaal tevreden over het afgelopen seizoen," meldt Faaij verrassend. "De ideale sprong waarmee ik de twintigmeter-grens had willen doorbreken, maakte ik niet en in wedstrijden sprong ik te wisselvallig."

Ricardo vond vorig jaar dat zijn progressie niet voldoende was, waardoor hij dit seizoen in Linschoten ging trainen onder leiding van Kenneth Broos. "Daar waren ook meer leeftijdgenoten actief, wat voor mij leuker was. Trainen bij atletiekvereniging Clytoneus in Woerden om mijn sprintsnelheid te verbeteren leverde meteen rendement op. Al denk ik, dat ik nog veel beter kan. Na het afronden van mijn vwo-opleiding heb ik besloten om een jaar 24 uur per week te werken en meer energie in het polsstokverspringen te steken."

Dit plan wekte verbazing bij menigeen, want met het fierljeppen is geen droog brood te verdienen. "Nee, het kost alleen maar geld," stelt Faaij lachend. "Ik was wel toe aan een jaartje studieverlof. Ik werk nu bij een filiaal van drankenhandel Gall & Gall in Gouda. Ik kan je vertellen dat al dat gesjouw met kratten en dozen drank een goede krachttraining is. Ondanks de drukte deze maand heb ik tijd om elke dag te trainen. Drie keer per week ga ik naar de sportschool, twee avonden werk ik aan mijn sprint en de andere twee dagen train ik voor mezelf. Tot september 2017 ben ik van plan dit vol te houden. Dan start ik namelijk met een lerarenopleiding Aardrijkskunde. Tot die tijd focus ik mij op het polsstokverspringen."

In oktober stond voor Faaij een trip naar Indonesië gepland, waar de Tafisa World Games, de wereldspelen voor kleine sporten, plaatsvonden. Helaas kon de organisatie de aanwezigheid van schansen niet toezeggen en tevens lukte het niet de financiering rond te krijgen. "Jammer dat het zo gelopen is, maar daar heb ik me snel overheen gezet," merkt Ricardo nuchter op. "Mijn doelstellingen blijven overeind. Ik wil in mijn laatste juniorenjaar mijn Hollandse en Nederlandse titel – de titelstrijd is in Jaarsveld – prolongeren; in elke wedstrijd wil ik een sprongenopbouw maken met stabiele afstanden en uiteraard de grens van 20 meter doorbreken."

Elk jaar bereidt Ricardo zich serieus voor op de nationale fierljepmanifestatie (NFM) in It Heidenskip, maar hij won nog nooit. "Het is de laatste wedstrijd, voordat ik aan mijn studie begin. Wellicht moet ik me eens de week voor het evenement aansluiten bij de vooraf feestvierende Hollandse springers, van wie sommigen in deze prestigieuze wedstrijd beter presteren dan ik."

Wim Kroone