Wim Eilander: 'Missie is mislukt'

schoonhoven • Wim Eilander stopt na drie seizoenen bij derdeklasser Schoonhoven. Zijn poging om de Rotterdamse mentaliteit over te brengen op de selectie, is mislukt. De tweede klasse is uit zicht.

"Dan moet je plaatsmaken voor een nieuw gezicht. Dat is heel normaal", meent Wim Eilander. "Schoonhoven is een fantastische club. Ik ga er wekelijks met plezier naar toe, maar dat staat los van mijn doelstelling om met een selectie voor de prijzen te spelen. Dat lukt niet."

Toen Eilander drie jaar geleden naar Schoonhoven kwam, stelde hij dat hij de Rotterdamse mentaliteit in die koppies zou krijgen. Lekker brutaal voetballen en tegenstanders aanpakken luidde zijn motto. "Dat was alleen het eerste seizoen in de afdeling Zuid zichtbaar. Het had ook te maken met de aanwezigheid van enkele geroutineerde spelers, die op een hoger niveau hadden gespeeld. We waren slechts één punt verwijderd van de titel. De seizoenen daarna is dat alleen maar minder geworden. Zeven belangrijke krachten haakten af. Dat vang je niet zomaar op met een verse lichting A-junioren."

Dat frustreert de trainer uit Capelle aan den IJssel. "Ik heb in het verleden twee andere derdeklassers onder mijn hoede gehad, RCL en Soccer Boys. Met deze clubs ben ik gepromoveerd. Dat maakte voor mij het plaatje compleet. Het is niet zo dat ik me louter op de titel richt, maar ik moet perspectief zien en niet steeds opnieuw beginnen met een groep." Voorlopig staat handhaving in de derde klasse voor de vertrekkende trainer centraal. "Het is een wisselvallig seizoen, omdat ook deze selectie is uitgedund. Daarom hoop ik dat Marc Kruiper na de winterstop inzetbaar is als leider van de achterhoede. Zijn broer Tom wordt in februari aan zijn enkel geopereerd. Het blijft passen en meten zo."