• Johan van Everdingen en Jan Vente in het installatietechnieklokaal op het vmbo aan de Vlisterweg.
• Johan van Everdingen en Jan Vente in het installatietechnieklokaal op het vmbo aan de Vlisterweg. Foto: Verhoeven Fotografie

'Bedrijven schreeuwen om jongeren'

schoonhoven/lopik • Contacten zijn nuttig om de ander beter te leren kennen. Daarom bezochten de wethouders Jan Vente (gemeente Krimpenerwaard) en Johan van Everdingen (gemeente Lopik) het Schoonhovens College voor de laatste ontwikkelingen in het vmbo-onderwijs.

Ze spraken met locatiedirecteur Leen Prins over onderwijsvernieuwing, aansluiting bij de beroepspraktijk en de faciliterende rol van beide gemeenten. Ze zagen bovendien met eigen ogen in het fonkelnieuwe installatietechnieklokaal hoe het bedrijfsleven inspeelt op de vorming van jonge vakmensen. Tien regionale installateurs zijn betrokken bij de inrichting van dit lokaal. De opleiding maakt deel uit van het nieuwe vmbo-profiel produceren, installeren & energie. Het resultaat is dat docenten en leerlingen met modern gereedschap aan de slag gaan met sanitair, centrale verwarming, klimaatbeheersing en koeltechniek. Elke praktijkruimte wordt voorzien van het logo van de deelnemende installatiebedrijven.

Van Everdingen en Vente spraken hun waardering uit voor deze innovatie, want het brengt de maak-industrie in beide waarden naar een hoger plan. "Bedrijven schreeuwen om jongeren. Vakmanschap is een schaars goed geworden", meende Van Everdingen. Ook Vente zag volop kansen voor gemotiveerde leerlingen. "Het bedrijfsleven heeft de laatste tijd een sprong voorwaarts gemaakt. Dat merk je aan de bedrijvigheid in de polder. Daarom is een goed functionerend vmbo belangrijk. Het levert onze jongeren banen op."

Vente hoopte dat leerlingen hun hart volgen en een opleiding kiezen die ben hen past. "Ouders zouden moeten inzien dat een opleiding aan het vmbo vakmensen creëert. Zij kunnen later een prima boterham verdienen. Nu zie je leerlingen op een te hoog niveau vastlopen."

Werkgelegenheid

Beide wethouders hebben sociale zaken en economie in hun portefeuille. Het ligt dus voor de hand dat zij vooral inzetten op uitstroom van werklozen en het optimaliseren van werkgelegenheid. Van Everdingen en Vente neigen naar intensievere samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en school. Vente 's stokpaardje is een Open Leerwerkcentrum, waar diverse mensen naar een baan worden geleid. Dat varieert van bijstandsgerechtigden, werkzoekenden en jongeren tot statushouders of mensen met een beperking. "Daar wil ik vaart mee maken", meldde Jan Vente. "We gaan dit projectmatig aanpakken." Kansen benutten sprak uiteraard ook Johan van Everdingen aan. ,,Bedrijven willen investeren in hun toekomst. Daarom is intensieve samenwerking zo belangrijk. Het levert maatwerk op. Als je weet wat je voor de ander kan betekenen, kies je sneller het juiste spoor. Dat geldt voor vraag en aanbod."


Pieter van der Laan