• Gerrie Geelen vertoont haar biljartkunsten.
• Gerrie Geelen vertoont haar biljartkunsten. Foto: Jan Timmer

Biljartsters van klasse

ouderkerk a/d ijssel • Twee vrouwelijke topbiljarters slaagden er vorige week dinsdag in om een zaal vol keu-minnende mannen bewonderend te laten zwijgen.

Het bijzondere beeld deed zich voor in Centrum Geerestein, de thuishaven van biljartvereniging Ouderkerk 55-plus. De club had regerend Europees Kampioen libre Gerrie Geelen en Monique van Exter (Europa's beste in bandstoten) uitgenodigd om een demonstratie van hun kunnen te geven aan leden en overige belangstellenden. De dames namen hun taak serieus op en lieten in een ontspannen ambiance weergaloze staaltjes biljarttechniek zien in de disciplines libre, bandstoten en driebanden. De 'oh's' en 'ah's' waren dan ook niet van de lucht bij het hoofdzakelijk uit mannen bestaande publiek.

Voor de in Krimpen aan den IJssel woonachtige biljartcoryfee Gerrie Geelen was het optreden min of meer een 'thuiswedstrijd'. Monique van Exter moest er ver voor reizen: zij woont in het noorden van het land. "Geen enkel probleem hoor", glimlachte de wereldtopper. "Het is ontzettend leuk om af en toe eens een demonstratie te geven. Nee, vaak gebeurt dat niet. Ik werd nu door Gerrie gevraagd en besloot op de uitnodiging in te gaan."


Lokken

BV Ouderkerk 55-plus penningmeester Jan Mak was degene die de dames naar zijn club wist te lokken. "Ieder jaar organiseren we met onze vereniging iets bijzonders om onze leden te verrassen en onze vereniging én de biljartsport te promoten. De aanwezigheid van Gerrie en Monique is denk ik een schot in de roos, als ik naar de belangstelling kijk. Zij biljarten op een niveau dat wij bij lange na niet halen. Dat maakt het ook zo boeiend. Het is een middag puur genieten. Nu nog hopen dat we er ook wat nieuwe leden aan overhouden. Dat zou mooi zijn!" Biljartvereniging Ouderkerk 55+ telt momenteel een kleine twintig leden. "Dat mogen er best meer worden", zegt wedstrijdleider Adriaan Foks. "We hebben een mooi zaaltje met twee voortreffelijke biljarts beschikbaar. Zeker in Ouderkerk zijn er veel mensen die ooit gebiljart hebben en het wellicht weer willen oppakken. Voel je welkom bij onze club!"

Jan Timmer