• Leerlingen van de Willem de Zwijger op bezoek bij Unieck! in Schoonhoven.
• Leerlingen van de Willem de Zwijger op bezoek bij Unieck! in Schoonhoven. Foto: Adri Verhoeven

Willem de Zwijger zet in op thema naastenliefde

'Werken der barmhartigheid' centraal

schoonhoven • Professionals in de zorg bezochten intussen de middelbare school aan de Kamerlingh Onnesdreef om over hun drijfveren te vertellen. Directeur Wilhelm Krajenbrink stelt dat zo'n 150 geselecteerde leerlingen actief meewerkten en na terugkeer hun klasgenoten op de hoogte brachten van hun ervaringen. "De christelijke identiteit van de Willem de Zwijger is bijzonder en waardevol. Naast het liefhebben van God staat de liefde voor onze naaste daaraan gelijk. We wilden ons graag daarvan laten doordringen."

Actueel

De 'werken der barmhartigheid' werden 2000 jaar geleden door Jezus in het leven geroepen en zijn volgens de schoolleiding nog altijd actueel. "Hij sprak onder andere over het voeden van hongerigen, het helpen van vreemdelingen en het verzorgen van zieken. Dat waren belangrijke thema's tijdens de zoektocht van onze leerlingen", aldus Krajenbrink. "Ze werden in contact gebracht met mensen en organisaties die werken van barmhartigheid uitvoeren. Wat beweegt deze zorgverleners om dit te doen?"

Vijf leerlingen wilden dat ook weten tijdens hun bezoek aan Unieck! Zorgverlening in Schoonhoven Oost. Begeleiders Gerben van Roest en Anne den Boer wachtten hen op om te vertellen over hun omgang met cliënten met gedragsproblemen. Vera, Manel, Inez, Denise, Hanna en docent Hans Brouwer hadden diverse vragen opgesteld en kregen inzage in het leven van vijftien jong volwassenen. "Beschermd wonen biedt hen structuur. We spreken duidelijke huis- en leefregels af. Hun achtergrond is divers. Thuis wonen ging niet meer. Wij proberen ze weer in groepsverband een normaal leven te geven", zegt Van Roest.


Voorspelbaar

Anne den Boer geeft aan dat het begeleiden niet eenvoudig is. "Juist vanwege psychiatrische stoornissen of afwijkend gedrag zijn hun reacties niet altijd voorspelbaar. Je moet wel eens flink incasseren, maar daarvoor zijn we opgeleid." Hoewel hun werk emotioneel zwaar is, vinden beiden voldoening als gedragingen van de cliënten zichtbaar verbeteren. "Door de warmte en geborgenheid over te brengen, kweek je saamhorigheid. Je bouwt een relatie op met de cliënt. Dat gebeurt door hem of haar bij te sturen. Als dat lukt, heb je je doel bereikt", meent Gerben van Roest.

De boodschap van Anne den Boer is een tegeltje waard: het is goed om naar elkaar om te kijken. "Dat zou je ook op school kunnen invullen. Er zijn soms kinderen, die om het om uiteenlopende redenen moeilijk hebben. Zichtbare steun is dan belangrijk." Gerben van Roest ziet vriendschap als een vereiste om te goed te kunnen functioneren. "Het gevoel dat je er bij hoort, is waardevol."

Pieter van der Laan