• De rode loper ligt uit voor de kandidaten.
• De rode loper ligt uit voor de kandidaten.

'Nu maar hopen dat het ons verder helpt naar een passende baan'

Zes kandidaten op de 'Roode Loper'

schoonhoven • Zes kandidaten kregen de kans zich te presenteren tegenover lokale en regionale werkgevers. Na de presentaties was er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

'De Roode Loper' is gericht op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tijdens het traject worden de deelnemers gecoacht om het vertrouwen terug te krijgen in hun eigen bekwaamheid, talenten, vaardigheden en kwaliteiten. Met als doel om ze beter in staat te stellen invloed uit te oefenen op hun omgeving en werkomstandigheden. Het betrof een pilotproject in opdracht van gemeente Krimpenerwaard.

Annika van den Berg, één van de deelnemers aan het traject, vertelt: "Het was een bijzondere afsluiting van de cursus. Ik vind het niet niks om letterlijk op een rode loper te gaan staan en te vertellen waar ik vandaan kom en waar ik naar toe wil. Wat mij betreft heeft ieder van ons zich van zijn en haar beste kant laten zien. Alle toeschouwers waren erg enthousiast over onze persoonlijke presentaties en nu hopen we natuurlijk dat het ons ook daadwerkelijk verder zal helpen naar een passende baan." Tijdens het eerste dagdeel was het Annika direct duidelijk dat het een een groep actieve, ondernemende mensen betrof. "Het vooroordeel over 'uitkeringtrekkers, die hun hand ophouden en daar niks voor willen doen' werd hier direct van tafel geveegd. Ieder van ons is erg actief met vrijwilligerswerk en doet er alles aan om betaald werk te vinden."

In tien dagdelen hebben de deelnemers in de Oude Apotheek tijdens verschillende workshops gewerkt aan hun curriculum vitae, het gebruik van social media en het ontwerpen van een persoonlijk of zakelijk logo. Ook is er aandacht geweest voor stijladvies en het opzetten van een ondernemend- of ondernemingsplan en natuurlijk het schrijven en presenteren van de persoonlijke elevator pitch. Naast deze concrete onderdelen besteedde de groep veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Samen gingen zij op zoek naar wie zij écht zijn en wat ze aan kennis en ervaring te bieden hebben.

Door het traject is Annika zich meer bewust geworden van wat ze precies kan en wil. "Ik heb mijn hele leven in de zorg gewerkt, maar nu wil ik me richten op schrijven. Dankzij dit traject ben ik me meer bewust geworden van alle mogelijkheden, zoals interviews afnemen voor magazines en kranten of het schrijven van informerende of wervende teksten voor bedrijven of instellingen. En ik zou mijn ervaring in de zorg natuurlijk goed kunnen gebruiken voor het schrijven van bijvoorbeeld beleidsstukken."

Begin 2017 zal een nieuwe 'Roode Loper Versie 5.5' van start gaan. Dit traject is speciaal bedoeld voor 55-plussers. Ook daarna zal de rode loper in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven meerdere keren uitgerold worden voor deelnemers van alle leeftijden.