• De vermiste 'Zusje'.
• De vermiste 'Zusje'. Foto: Floris Bakker

'Postervernieler' hindert zoektocht

schoonhoven • Eliene Sietsma Roelse uit Schoonhoven is al zes weken op zoek naar haar vermiste poes Zusje. De zoektocht wordt bemoeilijkt door vandalisme.

Gek wordt ze ervan. Telkens als ze posters ophangt langs de Tussenlanen in Bergambacht zijn die in no time vernield. "De laatste keer waren alle vijftig posters er binnen drie kwartier af gescheurd en in de sloot gegooid. Ik ben op dat stuk al meer dan tweehonderd posters kwijtgeraakt. Posters die langs de Opweg, Bovenberg en andere plekken hangen, laten ze ongemoeid."

Ze vermoedt dat iemand de posters bewust weghaalt. Schooljeugd kan het niet zijn, "want kinderen van die leeftijd fietsen op dat tijdstip echt niet buiten. Wie weet is het de persoon wel die mijn poes nu in huis heeft lopen. " Eliene, die vlakbij supermarkt PLUS Rechtuyt woont, zocht al intensief in haar eigen omgeving. Wat opviel was dat veel mensen in haar buurt Zusje kennen. "Het is een heel aanhankelijke poes, die maar iets groter is dan een kitten. Misschien dat iemand haar zo leuk vond en haar mee naar huis heeft genomen. Ik weet het niet."

Ook in Bergambacht, de plaats waar ze tot een jaar geleden woonde, is Zusje geen onbekende. "Ze liep daar altijd door de Hoofdstraat, ter hoogte van eetcafé 't Centrum. Mensen aaiden Zusje en gaven haar vaak wat lekkers."

De afgelopen weken stonden voor Eliene in het teken van de zoektocht naar Zusje. "Zusje is zo ontzettend belangrijk voor ons, ze is echt een volwaardig lid van ons gezin. We hebben zelfs een familieweekend afgezegd, omdat Zusje misschien wel voor de deur zou kunnen staan." De Schoonhovense houdt hoop dat ze Zusje ooit weer terugziet. "Soms is een poes wekenlang weg en staat-ie plots weer voor de deur. Daar houd ik me maar aan vast."