• De deelnemers aan het debat over de Voedselbank.
• De deelnemers aan het debat over de Voedselbank. Foto: RTV krimpenerwaard

'Voedselbank moet openheid geven'

krimpenerwaard • "Politiek Krimpenerwaard is best bereid om de Voedselbank financieel te steunen, maar dan moet het bestuur wel de juiste financiële gegevens overleggen en transparantie tonen."

Dit stelde Jan Dekker donderdagavond tijdens het Politiek Café van RTV Krimpenerwaard.

"De Voedselbank wil graag subsidie van de gemeente, maar hoe kan het dat twee jaar op rij de subsidieaanvraag niet op orde is?", vroeg de fractievoorzitter van CDA Krimpenerwaard zich tijdens de uitzending vanuit de studio in Bergambacht af. "Vorig jaar was de aanvraag te laat ingediend, dit keer was het financiële overzicht niet compleet. Het CDA wil de Voedselbank best steunen, ook in de zoektocht naar een nieuwe locatie, maar dan moet het stichtingsbestuur ook zijn eigen verantwoordelijkheid nemen."

Openheid
Ook Pieter Heerens (Gemeentebelang Schoonhoven) hamerde op transparantie. "Malika (Lamrid, red.) is als voorzitter goed voor de pr, maar wie zijn de andere bestuursleden? Daar is onduidelijkheid over. Tevens moet er financieel openheid zijn: wat zijn de inkomsten en wat de uitgaven? Daar ligt een taak voor het bestuur", aldus Heerens.

Rode Kruis-gebouw

Hij ging daarbij ook in op een aangedragen optie om de Voedselbank onder te brengen in het leegstaande Rode Kruis-gebouw in Schoonhoven-Noord. "Dat lijkt mij geen goed idee. Allereerst niet wat parkeergelegenheid betreft, maar ook niet in verband met de privacy van bezoekers. Liever zien wij weer een loods op het bedrijventerrein, zoals nu ook het geval is. Dat hoeft niet per sé in Schoonhoven te zijn."

Tafelgenoot Gerjo Goudriaan (PvdA Krimpenerwaard) tilde niet zo zwaar aan het gebrek aan transparantie. "Wij zien dat los van de subsidieaanvraag, maar wellicht kunnen we als gemeente het bestuur van de Voedselbank daarin wel bijstaan."

Capabel
Voorzitter Malika Lamrid van de Voedselbank Krimpenerwaard beloofde beterschap op het gebied van transparantie, maar nam de uitgestoken hand van Gerjo Goudriaan niet aan. "Onze penningmeester is capabel genoeg en heeft ruime ervaring, zowel binnen de landelijke Voedselbank als de Voedselbank in Den Haag. Wij zullen de juiste financiële gegevens verstrekken, maar zijn vooral bezig met de zoektocht naar een nieuwe locatie. Dat heeft prioriteit."

Voedselbank Krimpenerwaard is nu gevestigd aan de Slootweg 12 in Schoonhoven, maar moet daar in januari 2017 uit.

Naast de discussie over de Voedselbank kwamen ook de Wmo, de integratie van vluchtelingen en de bereikbaarheid van de Krimpenerwaard (tweede oeververbinding) aan bod.

Het Politiek Café van RTV Krimpenerwaard, met als presentatoren Ilja Bakker en Frank van Suchtelen, is te zien via de website van de omroep: www.rtvkrimpenerwaard.com

Robert van der Hek