• Jan Vink (tweede van rechts) en zijn team.
• Jan Vink (tweede van rechts) en zijn team. Foto: Jan Timmer

'Elke wens is bespreekbaar'

Vink verzorgt afscheid in stijl

bergambacht • Volgens de in Bergambacht opgegroeide Jan Vink is er absoluut ruimte voor een uitvaartonderneming die buiten de plat getreden paden denkt en handelt: "Steeds meer mensen willen een afscheid dat recht doet aan hoe ze geleefd hebben en waar hun passies lagen."

Om dat alternatief te bieden richtte hij in 2013 Jan Vink Afscheid en Uitvaart op en verzamelde hij sindsdien mensen om zich heen die de accommodaties, de 'tools' en het gevoel hebben om maatwerk te leveren.

Persoonlijk

"Bij hen en bij mij staan de wensen van de overledene en zijn of haar dierbaren voorop. Bij wie erg van de natuur houdt en zich prettig voelt in het weidse polderlandschap van de Krimpenerwaard, past eerder een afscheid in de tuin van een monumentale boerderij middenin de polder dan een plechtigheid in een aula van een rouwcentrum."

Ook zijn er steeds meer mensen die een begrafenisstoet met zwarte auto's, ernstig kijkende mannen in zwarte pakken en koffie met een plakje cake niet vinden passen bij hun levenswijze en filosofie.

Vink: "Zij kiezen voor 'warm' en 'persoonlijk'; een afscheid in eigen stijl. Dat bieden wij vanaf nu in alle opzichten en op verschillende locaties in de Krimpenerwaard. Zo hebben we Albert en Dirry Mudde bereid gevonden om hun fraai gelegen Hoeve Maria in Bergambacht te mogen gebruiken en zijn ook de boerderij en bezinningsplek van Anita van der Vliet in Gouderak en Nelshoeve van Mirinda Iseger-Martin in Bergambacht beschikbaar. Mirinda runt een kleinschalig "privé diner" en ontmoetingsgelegenheid aan huis en kan daarmee in catering voorzien voor de gasten."

Aansluiten

Datzelfde geldt voor Esther van Leeuwe. Zij kookt op iedere locatie en maakt net als Mirinda gebruik van biologische en streekproducten.

"Mijn collega Linda Indewey Gerlings-van Wel is net als ik uitvaartleider en heeft zich gespecialiseerd in het gebruik van biologische en natuurlijke producten in de uitvaartbranche", vertelt ze. "Bij voorkeur adviseren wij bijvoorbeeld houten kisten en rieten manden in plaats van fineerkisten. Judith Streefkerk is mijn uitvaart-assistent. Zij is gespecialiseerd in styling. Die kennis uit zich bijvoorbeeld in creativiteit die veel verder gaat dan het neerleggen van een condoleanceboek waarin mensen hun naam kunnen plaatsen. Judith legt ideeën neer die veel meer aansluiten bij de wensen en het karakter van de overledene."

Organisator
Jan Vink ziet zichzelf meer als organisator en ceremoniemeester dan als uitvaartleider. "Om de eenvoudige reden dat ik tot in detail meedenk met en dienstbaar ben aan de mensen die gebruik willen maken van onze diensten. Ik coach en ondersteun als het ware de familie stap voor stap door de week heen. Elke wens is bespreekbaar. Ik denk niet in beperkingen maar in mogelijkheden. Vanuit die basis ben ik mijn onderneming begonnen. Zonder vast gebouw, zonder vast personeel, zonder vaste auto's maar met een duidelijke visie en mensen om me heen die precies dat kunnen bieden wat mensen fijn en belangrijk vinden."

Behoefte

Tenslotte: "Ik heb al ervaren dat er steeds meer behoefte bestaat aan uitvaarten die afwijken van wat gebruikelijk is. Wie kiest voor een traditionele uitvaart, moet dat zeker niet laten. Er zijn ook in de Krimpenerwaard uitvaartondernemers die dat op een perfecte wijze verzorgen. Mensen die zich daar minder goed in kunnen vinden en het anders willen, kunnen altijd een beroep op ons doen."

Zie voor alle informatie: www.jan-vink.nl

Jan Timmer