• Dilia Blok opent op ludieke wijze het Repair Café
• Dilia Blok opent op ludieke wijze het Repair Café Foto: Adri Verhoeven

Haastrecht heeft eigen Repair Café

haastrecht • Een kapotte waterkoker, een te herstellen broek of haperende computer hoeven vanaf nu niet meer de vuilcontainer in. Het Repair Café in cc Concordia kan uitkomst bieden.

Donderdag opende Dilia Blok op passende wijze -met een zaag sneed ze een taart aan- het initiatief op het gebied van duurzaamheid en recycling. De wethouder prees in haar korte toespraak het idee van de stichting Concordia om het fenomeen Repair Café -in 2009 in Amsterdam ontstaan en inmiddels als een olievlek over de hele wereld verspreid- ook in Haastrecht vorm te geven. "De weggooimaatschappij is geweest. Het milieu heeft last van onze manier van leven", stelde Dilia Blok. "Het Repair Cafe in Concordia wil daar samen met de vele vrijwilligers een kentering in brengen."


In het maandelijkse Repair Café, waar ook mensen van buiten Haastrecht binnen kunnen lopen, draait het vooral om kleine reparaties aan kapotte spullen, uitgevoerd door deskundige vrijwilligers. Door te kiezen voor cc Concordia wil het Repair Café ook gelijk een ontmoetingsplaats zijn. De vrijwilligers konden na de opening gelijk aan de slag met het repareren van spullen. Hiermee willen ze een bijdrage leveren aan het verkleinen van de afvalberg. "En dat is hard nodig", vindt Dilia Blok: "Repareren zit niet meer in ons systeem, maar het helpt wel om spullen weer prima bruikbaar te laten zijn."


Het Repair Café in Concordia in Haastrecht is iedere eerste donderdag van de maand tussen 13.30 en 16.00 uur geopend. Naast kapotte spullen zijn ook (handige) vrijwilligers welkom.