Miljoen euro voor startersleningen

krimpenerwaard • Om de concurrentiepositie te verstevigen en meer jongeren aan te trekken, stelt de gemeente Krimpenerwaard 1 miljoen euro beschikbaar voor startersleningen.

Daarmee komt het College van B & W tegemoet aan de nadrukkelijke wens van VGBK, VVD, SGP en ChristenUnie om de waard aantrekkelijk te houden. Zij dienden daarvoor in juni een motie in tijdens de behandeling van de kadernota. Met een lening van 225.000 euro kunnen startende huizenkopers een deel extra financieren boven op hun hypotheek. Deze extra lening wordt gefinancierd door de gemeente en beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVN).

Scheef wonen

Volgens wethouder Dilia Blok kunnen met 1 miljoen euro het komende jaar zo'n vijftig aanvragen worden verwerkt. "Het budget voor dit jaar is bijna op. Het restant wordt in de pot voor 2017 gestopt." De commissieleden juichten de stap toe. Volgens Siem Opschoor (ChristenUnie) en Cor Habben Jansen (VVD) kan wellicht ook het scheef wonen worden aangepakt. "Dat behelst nog altijd 43 procent. Doorstroming is daarom wenselijk", aldus Habben Jansen.


Terugkeren

Opschoor vroeg zich af of de starterslening ook aan mensen buiten de gemeente Krimpenwaard kan worden verstrekt, hetgeen door wethouder Blok bevestigd werd. "Veel jongeren zijn destijds weggetrokken, omdat er geen woningen waren. Als zij willen terugkeren, gaan we ze niet tegenhouden."

Pieter Heerens (Gemeente Belang Schoonhoven) hoopte dat ook de kleine kernen een 'verjongingskuur' krijgen. "Dat zal de leefbaarheid ten goede komen. Ook het lokale onderwijs is daarbij gebaat."


Harmonisatie

Met het vaststellen van de regeling vindt tegelijkertijd een harmonisatie plaats. De voormalige gemeente Ouderkerk beschikte niet over een startersregeling. Tevens verschilden de voorwaarden die aan de lening werden gesteld tussen de voormalige gemeenten. "Dat was reden genoeg om het beleid tegen het licht te houden en een voorstel te doen voor een nieuwe, integrale startersregeling."


De gemeente Krimpenerwaard verstrekt startersleningen slechts aan personen die voor het eerst een huis kopen. Dilia Blok wil halverwege 2017 de situatie op de woningmarkt evalueren met de raad.

Pieter van der Laan