Locatie brandweerkazerne Stolwijk dilemma

'Lastig om afweging te maken'

stolwijk • Hij wil op advies van de Veiligheidsregio Hollands Midden en naar aanleiding van het dringende verzoek van bewoners van de Goudseweg de brandweerkazerne op de huidige locatie aan de Bovenkerkseweg handhaven.

De meeste commissieleden vonden de argumenten van de portefeuillehouder echter niet overtuigend. Zij staan voor een groot dilemma. Tijdens de raadsvergadering van 13 december zullen ze een definitieve keuze moeten maken.

Structuurvisie

Zoals het er nu voorstaat volgen alleen Gemeente Belang Krimpenerwaard en het CDA het spoor van het college. De overige zeven partijen nemen liever het eerder genomen besluit van de voormalige gemeente Vlist over. Dat voorzag - overeenkomstig de Structuurvisie - in dorpsontwikkeling met nieuwbouw en uitplaatsing van de gedateerde brandweerkazerne nabij de Provincialeweg.

Cazemier begreep de 'gemengde gevoelens' over zijn gewijzigde aanpak, maar deed toch een beroep op de hardop twijfelende partijen om hun keuze te heroverwegen.

"Wellicht hebben stedenbouwkundige voordelen destijds een rol gespeeld bij het besluit van Vlist. Maar kijk vooral naar het belang van de inwoners van Stolwijk. Het draait hier om veiligheid en kortere aanrijtijden. Een brandweerkazerne in de kern van het dorp rukt makkelijker uit naar de plek des onheils. Ik zal de districtscommandant verzoeken om voor de komende raad nogmaals in een brief zijn argumenten voor herbouw aan te stippen", aldus de burgemeester.

Kees Larooij (CDA) en Pascal van der Hek (GBK) hadden begrip voor de insprekers, die ter wille van de veiligheid van hun kinderen de Goudseweg willen behoeden voor gehaaste brandweerlieden, die vol adrenaline naar de kazerne rijden.

"De weg is smal en slecht verlicht. Er ontbreekt zelfs een trottoir. We willen niet een nieuw verkeersknelpunt creëren."

Uitrit

Dat zou met een uitrit naar de Provincialeweg met enig technisch vernuft kunnen worden opgelost, meenden André van der Wende (SGP) en Pieter Heerens (Gemeente Belang Schoonhoven).

"Daar hadden we eerder op aangedrongen, maar wordt niet in het voorstel genoemd. De Provincie wil meewerken aan een calamiteiten-uitrit, maar blijkbaar is ook die toezegging onvoldoende. Je kan niet stellen dat de locatie aan de Bovenkerkseweg veel veiliger is. Ook dan slingeren nerveuze vrijwilligers met hun auto's door de straten van Stolwijk. Daarnaast levert het voorstel van het college een financieel nadeel op. We gooien 200.000 euro weg voor een stuk grond in de Poort van Stolwijk en kunnen minder woningen bouwen aan de Bovenkerkseweg. De waarde van de woningen, die naast de brandweerkazerne worden gebouwd, zal flink lager liggen."

Bert Bening (D66) had daarom liever een collegevoorstel met een keuzemogelijkheid gezien. "Nu is het veel lastiger om een afweging te maken. We kunnen nu slechts instemmen met één voorstel. Daar is veel wijsheid voor nodig."


Pieter van der Laan