• Eén van de knelpunten: het smalle Kapelsepad in Lopikerkapel.
• Eén van de knelpunten: het smalle Kapelsepad in Lopikerkapel. Foto: Karin Verhoef

B&W Lopik: meer ruimte voor fietsers

lopik • Om fietsers beter en vooral veiliger door de gemeente te leiden, wil B&W van Lopik de bestaande oost-west fietsverbinding opknappen. Het project kost ruim 2 miljoen euro, waarbij het de bedoeling is dat de provincie Utrecht de helft voor zijn rekening neemt.

Fietsers laten nu de meest logische oost-west verbinding, de Parallelweg langs de N210/MA Reinaldaweg, links liggen, weet wethouder Gerrit Spelt. "Zowel woon-werk, school- als recreatief fietsverkeer rijdt daar niet voor zijn plezier. Ook al vanwege de aanwezigheid van landbouwverkeer, wat de verkeersveiligheid niet ten goede komt. De praktijk wijst uit dat mensen liever een route binnendoor nemen."

Daarbij stuiten ze op fietspaden, die gedateerd dan wel onveilig zijn. "Doordat in de huidige inrichting de fietsroute niet wordt benadrukt, lijken fietsers op een aantal locaties ondergeschikt aan het overige verkeer. Ook de komst van nieuwe vervoermiddelen als e-bikes, krat- en bakfietsen speelt een rol. Deze hebben letterlijk meer ruimte nodig, zeker als ze elkaar moeten passeren."

De bestaande 'hoofdfietsstructuur' van in totaal 14,6 kilometer loopt vanaf de grens met IJsselstein door de kernen Lopikerkapel, Uitweg, Lopik en Cabauw tot aan de grens van de gemeente Krimpenerwaard (Schoonhoven). Knelpunten zijn onder andere het Kapelsepad en Radiolaan (geen overzicht bij het oversteken) in Lopikerkapel en de Vogelzangsekade, Zijdeweg en Wielsekade in Lopik.

Inmiddels is een concept-ontwerpplan ter verbetering van de bestaande route opgesteld, dat voorziet in verkeersveilig, tweerichting-fietsverkeer, autovrije en autoluwe zones en één integrale fietsroute van oost naar west. "Zowel eigen inwoners als dagjesmensen kunnen hier hun voordeel mee doen", aldus Gerrit Spelt.

Het project kost ruim 2 miljoen euro. "Dat is serieus geld", beaamt de wethouder. "We hebben er echter goede hoop op, dat de provincie de helft van de kosten op zich neemt. Daar valt of staat het project ook mee. 'Utrecht' hecht waarde aan het veiliger, comfortabeler en sneller maken van de fietsroutes en wil daar financieel aan bijdragen."

Voordat het zover is, moet er nogal wat gebeuren. Naast een reconstructie van bestaande fietspaden betreft het werk aan kabels en leidingen, de riolering, het kappen van bomen en het gedeeltelijk verbreden en dempen van watergangen. Onderdeel van de werkzaamheden is tevens het omleiden en/of wijzigen van voorrangssituaties om zo meer ruimte voor fietsers te creëren.

Spelt: "Het werk zou gefaseerd kunnen worden uitgevoerd in de jaren 2018 t/m 2020." Voordat een definitieve subsidieaanvraag bij de provincie wordt gedaan, ligt het voorstel vanavond (dinsdag) voor aan de adviescommissie en een week later aan de gemeenteraad.

Robert van der Hek