'Betrokken bijeenkomst' over drugs en drank

lopikerkapel • De informatieavond over het gebruik van drank en drugs onder jongeren heeft afgelopen week zo'n twintig belangstellenden getrokken naar d'Ouwe School in Lopikerkapel.

Het werd volgens initiatiefneemster Lidy Bijman een 'betrokken bijeenkomst', waarop mensen van diverse achtergrond en leeftijd aanwezig waren. Onder hen jongerenwerker Marco Betman en ex-verslaafde Berry Vlasman."We gingen meteen de diepte in, doordat Marco Betman vertelde dat er in Apeldoorn, waar hij ook werkt, veel jongeren vanaf 14 jaar zijn die al alcohol drinken. Dat signaleer ik hier ook", aldus de inwoonster van Lopik, die voorlichtster is bij Stichting Voorkom (organisatie voor verslavingspreventie). "Daarna heb ik uitleg gegeven over drugs en enkele tips voor ouders gegeven waar ze op moeten letten bij hun kinderen. Onder andere dat het heel belangrijk is dat je er voor je kinderen bent en dat je ze bevestiging geeft als ze iets goed doen. Kinderen moeten weten dat ze geliefd zijn, gewoon om wie ze zijn."

"Tenslotte hebben we het er uitgebreid over gehad dat kinderen grenzen nodig hebben, kaders waaraan zij zich kunnen spiegelen en hun eigen mening kunnen vormen. Tieners letten heel goed op hun ouders: welk voorbeeld geven zij af? Regelmatig kwam er interactie vanuit het publiek, waardoor we goed in gesprek kwamen."

Eén moeder was speciaal gekomen om te vertellen over haar zoon die verslaafd was. Lidy: "Haar boodschap aan de ouders was om vooral goed op hun kinderen te letten. Ze was heel openhartig. Er heerst toch een bepaalde cultuur in deze omgeving om de problematiek in de doofpot te stoppen. Waar je het niet over hebt, dat is er niet. Zij doorbrak dit met haar verhaal."

Lidy tot besluit: "Het idee leeft om in februari opnieuw een avond te organiseren, dan in het buurthuis van Uitweg. Ook dan is de betreffende moeder bereid om haar verhaal te doen."