Vriezen beledigt gemeenteraad tot op het bot

haastrecht • Corruptie, machtsmisbruik, misleiding, arrogantie en rechtsongelijkheid. Met die woorden haalde inspreker Bert Vriezen fel uit aan naar de commissieleden en bestuurders van de gemeente Krimpenerwaard.

Vriezen, eigenaar van de de theetuin aan de Steinsedijk in Haastrecht, maakte van zijn hart geen moordkuil. Hij stelde echter dat hij niet uit woede of frustratie, doch uit 'plichtsbesef' de perikelen rond zijn onderneming aan de kaak wenste te stellen. Vriezen wordt naar eigen zeggen gedwarsboomd in zijn plannen voor uitbreiding van het complex "Ik doe namens alle inwoners van de Krimpenerwaard een beroep op uw verantwoordelijkheid en wijs op het recht voor gelijke behandeling. Dat is democratie. Ik voel mij als burger mishandeld. Na misleiding van de Raad van State mogen bezoekers sinds drie weken niet meer op ons erf parkeren en kan ik geen koffie en taart meer schenken op het terras. De burgemeester toonde zich nauwelijks geïnteresseerd. Hij gaf aan dat hij geen zin heeft om in deze kwestie te duiken. Dat is voor mij onaanvaardbaar. Hier is sprake van onethisch gedrag. Ik zeg dat nu tegen u, zodat u later niet kan zeggen 'Ich habe es nicht gewusst'."

Diverse commissieleden, zoals Teja Ras (VVD) en Pieter Heerena (Gemeente Belang Schoonhoven), vonden de uitlatingen en het taalgebruik van Vriezen zeer ongepast. Commissievoorzitter Erik Wassink wilde de inspreker echter niet tot de orde roepen. Wel gaf hij aan dat het felle betoog van Vriezen niet bijdroeg tot het voeren van een fatsoenlijk gesprek. ,,U heeft het recht om uw stem te laten horen, maar met diverse diskwalificaties van het bestuurlijk apparaat toont u geen waardigheid en respect. Wij kunnen bovendien niet reageren, omdat de zaak onder de rechter is."

Alleen de VGBK is bereid om met Vriezen om de tafel te gaan zitten en een luisterend oor te bieden. Fractievoorzitter Willem Schoof: ,,Het is een ingewikkeld verhaal, maar we moeten een oplossing kunnen vinden. Wellicht is er een denktank nodig."


Pieter van der Laan