Raad akkoord met versmalling Damweg

lopik • De Damweg tussen Polsbroekerdam en de gemeentegrens van Oudewater wordt 'gehalveerd'. Verkeer moet elkaar via uitwijkstroken gaan passeren. Doel is het sluipverkeer te verminderen en de snelheid te verlagen.

De gemeenteraad van Lopik stelde dinsdagavond voor de reconstructie van de weg een krediet van 321.000 euro beschikbaar. "Dit is een prima plan", oordeelde de raad eensgezind. Wel gaven de SGP en ChristenUnie als tip mee om de uitwijkstroken langer te maken dan die op het zuidelijke deel van de Damweg, richting Lopik. "Het verkeer van en naar Oudewater is intensiever en bovendien is er op dit gedeelte meer vrachtverkeer", stelde Bert de Leede (CU).

Wethouder Gerrit Spelt kon dit alleen maar beamen, maar wilde de situatie ook weer niet te 'uitnodigend' maken. "Hinder mag ontstaan, anders schieten we ons doel voorbij. We gaan op zoek naar de juiste balans."

Berm

De huidige inrichting van de Damweg maakt het mogelijk dat voertuigen elkaar -op hoge(re) snelheid- deels via de berm kunnen passeren. Daar wil Lopik nu een einde aan maken door de weg te versmallen en passeerhavens aan te leggen, zoals op het zuidelijke deel van de Damweg nu al het geval is.

Adrie Strien (CDA) wilde zo snel mogelijk doorpakken naar de bebouwde kom van Polsbroekerdam, zodat de 30-kilometerzone aldaar ook écht een traject van langzaam rijdend verkeer wordt. Inwoners klagen al jarenlang over te hard en te onveilig rijdend verkeer. Er wordt 40.000 euro uitgetrokken om een plan van aanpak op te stellen. Inwoners worden daar nauw bij betrokken.

De gemeente wil vooral de onoverzichtelijke kruising Damweg-Benedeneind-Zuidzijdseweg aanpakken. Daarbij wordt gehoopt dat de geplande nieuwbouw van Het Wapen van Benschop en de tegenovergelegen woning en schuur aan de Damweg 237 doorgaat. Lopik verkrijgt dan namelijk een deel van de grond, waardoor een eventuele minirotonde dichterbij komt.

Tenslotte wil de gemeente medewerking verlenen om ook andere percelen rondom de kruising in Polsbroekerdam opnieuw in te richten, zodat de bebouwde kom van het lintdorp de gewenste opknapbeurt krijgt.

Robert van der Hek