• Schrijfmarathon in de consistorie van de kerk.
• Schrijfmarathon in de consistorie van de kerk. archieffoto

'Geschreven brief maakt indruk'

krimpenerwaard • Amnesty Krimpenerwaard-Oost haakt weer in op de Schrijfmarathon, die dit jaar op zaterdag 10 december plaatsvindt.

Op drie locaties in de regio kan solidariteit worden betoond aan mensen die zijn gemarteld, gediscrimineerd of gevangengezet omdat ze voor hun mening uit kwamen. "De animo voor de jaarlijkse Schrijfmarathon is groot", weet Helen Frey namens de Amnesty-werkgroep. "Vorig jaar werden er vanuit Nederland maar liefst 101.892 handgeschreven brieven verstuurd. Hieronder zo'n 200 exemplaren vanuit de Krimpenerwaard. Daarom roepen wij iedereen op om opnieuw in actie te komen."

De bedoeling van de Schrijfmarathon is om voorbeeldbrieven over te schrijven en te bekrachtigen met een handtekening. "Geschreven brieven maken meer indruk dan uitgeprinte exemplaren", stelt Frey. Natuurlijk kunnen mensen ook thuis schrijven aan de hand van de voorbeeldbrieven. Of via de website van Amnesty Nederland in actie komen. Helen Frey: "Maar het is het leukst om aan te schuiven bij een locatie in de buurt. De schrijfbijeenkomsten zijn op zaterdag 10 december van 11.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek te Schoonhoven en van 15.00 tot ca. 17.30 uur in de kerk te Ammerstol. Op deze laatste locatie zijn we ook aanwezig met een kraam. Zondag 11 december wordt de Schrijfmarathon vanaf 11.00 uur, aansluitend aan de kerkdienst, voortgezet in de consistorie van de kerk in Berkenwoude." Amnesty zet zich in voor Johan Teterissa, een leraar uit Indonesië, die met enkele anderen werd opgepakt vanwege Molukse uitingen. De brief naar de autoriteiten van Malawi bevat een dringend verzoek om mensen met albinisme (albino's) te beschermen. Ook Ilham Tohti, een Oeigoer, die probeerde de dialoog aan te gaan met opstandige studenten en de autoriteiten en tot levenslang veroordeeld werd, verdient steun, net als Egyptenaar Mahmoud Abu Zeid, die mogelijk de doodstraf krijgt voor het fotograferen van bruut politieoptreden tijdens demonstraties. Frey: "Hoe meer brieven en kaarten we versturen, niet alleen in Nederland maar wereldwijd, des te groter wordt de druk op de autoriteiten om te stoppen met het schenden van mensenrechten." Zie ook: www.krimpenerwaard-oost.amnesty.nl