• De bekrachtiging van de samenwerking.
• De bekrachtiging van de samenwerking. Foto: wijntjesfotografie.nl

WaardZaam en Het Kontakt gaan samenwerking aan

Samenwerking in duurzaamheid

regio • Tijdens de Waardborrel van woensdag werd de partnerschapsovereenkomst bekrachtigd. Het Kontakt Krimpenerwaard, onderdeel van De Groot Drukkerij uit Goudriaan, gaat WaardZaam helpen om haar zichtbaarheid te vergroten via haar Krimpenerwaardse uitgaven én online.

"Een waardevolle afspraak", stelt Mirella Sterrenburg namens WaardZaam vast. "Onze organisatie krijgt op deze manier een nog beter podium om te laten zien waar we voor staan. Daarnaast biedt dit partnerschap mogelijkheden om ons netwerk te vergroten. We willen namelijk tot een begrip uitgroeien in de Krimpenerwaard en zoveel mogelijk bedrijven en andere organisaties aanzetten tot duurzaam ondernemen."

Achttien regionale bedrijven en organisaties hebben zich met de ondertekening van een duurzaamheidsconvenant verbonden aan de uitdaging om de komende drie jaar tien procent energiereductie te realiseren. WaardZaam spreekt de ambitie uit om in het eerste kwartaal van 2017 nog twintig bedrijven aan die lijst toe te voegen. Het daagt met name de 'grootverbruikers' en 'grootvervuilers' uit zich bij haar aan te sluiten. Sterrenburg, lid van de 'kopgroep' en procesbegeleider van WaardZaam: "We zijn een groeiend netwerk van ondernemers die het belang inzien van MVO en die daar concrete acties tegenover durven te zetten. Via WaardZaam bieden we hen een stok achter de deur en concrete handvatten om doelen te bereiken. Vaak zijn er al meteen maatregelen mogelijk die duurzaamheidsbevorderend werken en zelfs besparingen opleveren. Van daaruit kunnen organisaties verder de materie in en zichzelf duurzaam versterken en zelfs excelleren. Dat kan van levensbelang zijn met het oog op de langetermijntoekomst van je onderneming. We bevinden ons namelijk in een overgang naar een nieuw tijdperk waarin wordt afgerekend op onverschilligheid ten opzichte van duurzaamheid."

Bij De Groot Drukkerij (uitgever van Het Kontakt en aangesloten bij Blauwzaam, de Alblasserwaardse 'grote zus' van WaardZaam) is duurzaamheid al volop ingevoerd in alle bedrijfsprocessen. "Milieuvriendelijk produceren is voor ons meer dan alleen besparen op energiegebruik en vervoer, het behelst een lage milieubelasting in het gehele drukwerkproces", vertelt Linda Pluut namens het bedrijf. "Om dit te bewerkstelligen werken wij onder meer met reinigingsmiddelen, waarvan het vlampunt hoog is, zodat minder stoffen vervliegen. Daarnaast passen we milieuvriendelijke inkten en 100 procent groene stroom toe en hergebruiken wij restmaterialen en grondstoffen. Ook herwinnen we warmte bij de drukpersen en gebruiken we innovatieve oliën en speciale rollen in onze drukpersen, waardoor minder energieverbruik optreedt. We maken maakt bewuste keuzes om een goede balans te bereiken tussen mens, aarde en resultaat."