• Jan van Rossen en Matthias van der Weide in de ruimte waar vrijwilligers kleding sorteren.
• Jan van Rossen en Matthias van der Weide in de ruimte waar vrijwilligers kleding sorteren. Foto: Floris Bakker

'Onze hulp is nog hard nodig'

De stichting moet eind dit jaar een hypotheek van bijna 800.000 euro op het bedrijfspand - met daarin onder meer kringloopwinkel De Groene Weg - en drie woningen op het terrein in Krimpen aan de Lek aflossen. Voorzitter Matthias van der Weide zegt dat er daarom een obligatiestichting is opgericht. Via die stichting kunnen mensen geld uitlenen aan OEZ, dat daarmee het pand aan de Tiendweg in eigendom krijgt. Er is inmiddels zo'n 160.000 euro binnen. "Nee, we zijn er nog niet", bevestigt Van der Weide. Toch houdt hij moed. "Wij vertrouwen erop dat het gaat lukken. Zo niet, dan betekent dat niet het einde van OEZ. Dan stappen we over op een ander concept."

Concurrentie
OEZ heeft een paar moeilijke jaren achter de rug. Mede door de crisis liep het aantal donateurs terug van ruim 15.000 naar 6 à 7.000 nu. Het blijkt lastig om het tij te keren. Naast toegenomen 'concurrentie' met andere goede doelen, moet OEZ steeds vaker uitleggen waarom hulp aan Oost-Europa nog altijd nodig is. "Als je vroeger een hulptransport wilde regelen, waren er genoeg firma's die gratis een vrachtwagen beschikbaar wilde stellen", vertelt Jan van Rossen, secretaris van de obligatiestichting. "Tegenwoordig moet je betalen. En logistiek is duur."
Het verkondigen van het evangelie is sinds 1967 de belangrijkste activiteit van de OEZ. Dat gebeurde aanvankelijk door de smokkel van bijbels naar het Oostblok. Van der Weide: "Die waren door de communistische regimes in die landen verboden. Wij probeerden bijbels de grens over te krijgen, door ze verstoppen in dubbele bodems van auto's. Soms werd je betrapt. Dan werd je verhoord en namen ze de bijbels in beslag. Daar bleef het vaak bij." In jaren 90, na de val van de muur, verzorgde OEZ hulptransporten. "Er was echt niks", herinnert Van Rossen zich nog goed. "Ik ben in ziekenhuizen geweest waar nog olielampen hingen." Elke maand reden er drie vrachtwagens vol hulpgoederen richting het Oosten. Dat is er vandaag de dag nog eentje. En die rijdt verder. "We verlenen nu vooral hulp aan de allerarmsten in Roemenië, Moldavië en Oekraïne", verklaart Van der Weide. "Die hulp is daar hard nodig. Sterker nog, er is zelfs een groeiende behoefte aan onze aanwezigheid."
In het pand in Krimpen aan de Lek lopen elke dag tientallen vrijwilligers rond die zich met allerlei taken bezighouden. Ze sorteren kleding, geven taalles aan vluchtelingen of werken in de kringloopwinkel. Van der Weide noemt het 'eeuwig zonde' als het allemaal zou eindigen. Hij doet daarom een beroep op met name christenen om obligaties te kopen. "Je kunt toch beter je medemens helpen dan dat je je geld naar de bank brengt?" Door overmaking van 50 euro of een veelvoud daarvan aan de rekening van de stichting NL10 INGB 0007328772 wordt men obligatiehouder. Zie ook: www.oosteuropazending.com