• Het bestuur van de jubilerende afdeling.
• Het bestuur van de jubilerende afdeling. Foto: Adri Verhoeven

Jarige 'Vrouwen van Nu' heeft genoeg te bieden

bergambacht • Vrouwen van Nu, afdeling Bergambacht, vierde afgelopen weekend haar 70-jarig bestaan. Met een feestavond, compleet met een hapje en drankje, en, hoe kan het ook anders, een vrouwelijke DJ, werd in de Arendshoeve deze bijzondere verjaardag gevierd.

Het zal niemand verbazen dat niet de alleen de afdeling Bergambacht rond deze tijd haar zeventigste verjaardag viert. Alleen al binnen de gemeente Krimpenerwaard zullen meer afdelingen volgen. Zo direct na de oorlog hadden de boerinnen, maar ook de burgerdames, wel weer eens zin in een uitje. Het verplichte thuis zitten tijdens de oorlogsjaren was iedereen beu.

De vereniging van Plattelandsvrouwen verspreidde zich als een olievlek over Nederland. Elkaar ontmoeten, aan persoonlijke ontwikkeling werken, creativiteit ontplooien en vooral mee willen participeren in de maatschappelijke samenleving, waren toen, maar zijn ook anno 2016 nog steeds de belangrijkste doelstellingen van de vereniging.

"Bij het horen van de naam Vrouwen van Nu wordt vaak alleen gedacht aan de uitjes, maar binnen de vereniging gebeurt veel meer", wenst bestuurslid Janny van der Hee te benadrukken. "Naast de maandelijkse bijeenkomsten, waar heel vaak een spreker te gast is, hebben we veel meer te bieden. We hebben bijvoorbeeld een leeskring, waar elke zes weken een boek wordt besproken, en de creatieve commissie organiseert regelmatig workshops."

Ook de gesprekgroep vindt Janny een goed initiatief. "Hierbij leren vrouwen niet alleen hun standpunt te verwoorden, maar ook goed naar elkaar te luisteren". Zelf is zij, door haar plaatselijke politieke carrière, enkele jaren wat minder actief geweest binnen de afdeling. "Maar nu ik weer terug ben, voelt het als een warm bad."

Janny, maar ook de overige bestuursleden Marry van Vliet, Jozé Boom, Trijnie Stout en Anneke van Rees, willen dan ook iedereen uitnodigen om zich bij de Vrouwen van Nu aan te sluiten. "Zo kunnen we gezamenlijk in de toekomst nog meer interessante activiteiten ondernemen."

Adri Verhoeven