Proeftuin Krimpenerwaard in beeld

krimpenerwaard • Alternatieve teelt vormt de hoofdmoot van het programma voor de Proeftuin Krimpenerwaard, die naar verwachting begin 2017 in gebruik wordt genomen.

Wethouder Jan Vente heeft een locatie in het noordelijk deel van de polder op het oog, maar wil nog geen details prijsgeven voordat de definitieve handtekeningen zijn gezet. Vente maakt zich sterk voor duurzame, toekomstbestendige landbouw en werkt nauw samen met veehouders, adviseurs, topambtenaren en wetenschappers van de Universiteit van Wageningen. Het inmiddels opgetuigde Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) zoekt namens de betrokkenen naar mogelijkheden om bijvoorbeeld door nieuwe praktische oplossingen de uitstoot van stikstof te reduceren.

Dat is slechts één van de doelstellingen. Modern watermanagement en efficiënt bodembeheer zijn eveneens onderdelen van het driejarige project. Op de proefboerderij in Zegveld wordt reeds driftig geëxperimenteerd. In de Proeftuin Krimpenerwaard wordt vooral gezocht naar alternatieve inkomstenbronnen, zoals het telen van cranberry's en lisdodden. De wethouder probeert daarbij de opbrengst rechtstreeks te 'vermarkten'. "Promotie van streekproducten en het creëren van afzetmogelijkheden in de grote steden horen daar bij."

Voor de Proeftuin wordt in het kader van het Plattelands Ontwikkelingsprogramma Europese subsidie aangevraagd. "Ook als dat niets oplevert, gaan we door. Dan haal ik het ontbrekende bedrag uit een gemeentelijk potje voor innovatie", aldus Vente.