Stichting Urgente Noden opgericht

krimpenerwaard • In het gemeentehuis van Bergambacht is woensdagmiddag de Stichting Urgente Noden Krimpenerwaard opgericht. Individuele noodhulp is per direct mogelijk.

Zestien instanties uit de Krimpenerwaard -o.a. kerken, hulpverleners en woningcorporaties- hebben zich aangesloten bij de Stichting Urgente Noden om in crisissituaties samen een snelle financiële oplossing te kunnen bieden. Dat de nood hoog is, bleek uit de woorden van voorzitter Marry Holst-Brink, die al een aanvraag ontving voordat 'SUN Krimpenerwaard' officieel was opgericht. "Die hebben we meteen kunnen afhandelen met een bijdrage van SUN Nederland."

Feit is dat gemeenten zelf niet kunnen of willen opdraaien voor urgente gevallen. Faciliteren heeft de voorkeur. Wethouder Jan Vente. "Er vallen door diverse oorzaken steeds gaten in de samenleving. Daarom is het fijn dat de Stichting Urgente Noden eventueel kan bijspringen." Georganiseerde steun gebeurt via hulpverleningsinstanties, die een beroep doen op de bankrekening van SUN. Andries de Jong heeft er als directeur van deze landelijke samenwerkingsorganisatie ervaring mee. "Huisuitzettingen, ziekte, echtscheiding en werkloosheid kunnen voor calamiteiten zorgen. Jaarlijks komt 1 tot 2 procent van de huishoudens in een financiële noodsituatie terecht, terwijl zij niet direct een beroep kunnen doen op wettelijke voorzieningen. Hulp mag niet van toeval afhankelijk zijn. Juist om die reden is brede samenwerking met een gemeente, hulpverlening, fondsen en kerken nodig." De Stichting Urgente Noden functioneert als een centraal adres voor hulpverleners. Zo nodig wordt binnen 24 uur een financiële bijdrage geleverd. SUN Krimpenerwaard heeft reeds een donateur gevonden, die over slagkracht beschikt: 'De Ridderlijke Duitsche Orde' uit Utrecht zal wensen van de Stichting vrijwel zeker honoreren, vertelde afgevaardigde Jan Cees van Hasselt. "Charitas behoort tot onze voornaamste doelstellingen."

Voorzitter Marry Holst wil de schaamte voorbij. "SUN Krimpenerwaard heeft nu de middelen en kennis om z'n taak uit te voeren. Hulp kan de start zijn van een nieuwe toekomst."