'Als je er iets van zegt, dan ben je ondankbaar'

Klachten over pakketten Voedselbank

krimpenerwaard • Vier van hen, die ook namens anderen zeggen te spreken, hebben hun klachten geuit aan wethouder Jan Vente van de gemeente Krimpenerwaard. "We weten dat de Voedselbank een particuliere, autonome organisatie is, maar we voelen ons daar niet serieus genomen", meldt Jessica ('liever geen achternaam') uit Ouderkerk a/d IJssel vrijdagmiddag na haar bezoek aan het gemeentehuis.

Zij ziet zich vanwege een chronische ziekte genoodzaakt om gebruik te maken van de Voedselbank. "Eerlijk is eerlijk, toen ik twee jaar geleden met de nodige schroom binnenstapte ben ik heel netjes opgevangen. Maar al snel vond ik dat er dingen niet klopten. Er worden mensen voorgetrokken bijvoorbeeld. Vooral als je van buitenlandse komaf bent, heb je een streepje voor. Het ene pakket is groter dan het andere en wat erin zit vind ik niet altijd meevallen. In Krimpen aan den IJssel krijgen ze meer, weet ik." Ze klaagt daarnaast over een gebrek aan variatie met betrekking tot de inhoud van het wekelijkse pakket en treft naar eigen zeggen nog wel eens etenswaar aan dat over de houdbaarheidsdatum dan wel bedorven is. "Ik twijfel wel eens of ik het autoritje naar Schoonhoven niet beter kan uitsparen om hier in de buurt wat boodschapjes te halen."

Ze vervolgt: "Ook met de privacy wordt niet goed omgegaan. Zo heb ik al vier keer hetzelfde registratieformulier in moeten vullen om wekelijks een pakket te verkrijgen. De vorige waren ze kwijtgeraakt, vertelden ze me. Dat vind ik geen prettig gevoel. Ook zoiets: op de Facebookpagina van de Voedselbank worden foto's geplaatst van de gebruikers. Maar dat wil ik helemaal niet. Ik schaam me er niet voor dat ik van de Voedselbank gebruik maak, maar loop er zeker niet mee te koop." Tenslotte vindt ze de organisatiestructuur ondoorzichtig. "Je komt niet verder dan Malika (Lamrid, red.) Malika is de Voedselbank, de Voedselbank is Malika. Wie er verder in het bestuur zitten is onduidelijk. Ik zou ook niet weten waar ik met mijn klachten terechtkan."

Jessica blijkt niet de enige te zijn, die ontevreden is over de Voedselbank Krimpenerwaard. Op een online artikel op www.hetkontakt.nl over de aanstaande (gedwongen) verhuizing van de voorziening kwamen de nodige reacties los. Deze hadden vooral betrekking op de houdbaarheid van de artikelen in de voedselpakketten en de angst dat mensen door de verhuizing het enkele weken zonder pakket moeten doen. 'Het zou al de derde keer dit jaar zijn dat mensen geen voedselpakket krijgen omdat de Voedselbank dicht is', luidt één van de reacties. Een ander: 'Als je een paar keer zegt dat het slechte pakketten zijn -vet over de datum, beschimmeld, noem maar op-, dan ben je ondankbaar en zeggen ze dat het niet waar is'. Een derde: "De pakketten zijn miniem, terwijl de voorraad uitpuilt'.

Voor een reactie vanuit de Voedselbank: zie de linkerstrook van deze pagina.