• Ammerstol leed zondag thuis een 1-3 nederlaag.
• Ammerstol leed zondag thuis een 1-3 nederlaag. Foto: wijntjesfotografie.nl

Kapitale fouten nekken Ammerstol

ammerstol • Ammerstol verloor zondag op sportpark De Snackert met 1-3 van Stolwijk, dat doeltreffend profiteerde van defensieve fouten van de thuisclub. Ammerstollenaar Chris van de Weide, die Stolwijk onder zijn hoede heeft, kan weer breed glimlachend door het Lekdorp stappen.

Wie Ammerstol zondag zag spelen, zal niet kunnen begrijpen dat het elftal van Rob Kool pas een van zijn tien competitieduels won. De roodwitten speelden met passie en zette het technisch betere Stolwijk bij vlagen vast op eigen helft. De gasten, die bij balverlies alle zeilen moesten bijzetten om een Ammerse goal te voorkomen, bleven met geluk overeind. Ten koste van een blessure stopte Stolwijkenaar Joost van Niekerk op een reglementaire manier de doorgebroken Jory de Lange af. Beiden vielen kort na dit felle onderlinge duel uit. Volgens arbiter Vogelenzang uit Poortugaal, die uitstekend floot, stopte Christian Schouten kort daarna de Ammerse spits Frank de Bruyn in het zestienmetergebied volgens de regels niet correct af.
Aanvoerder Jesse de Bruin, die het moedige Ammerse spel had kunnen bekronen met de openingstreffer, zag zijn elfmetertrap echter gestopt door Harvey van der Stelt. "Ik wist, dat deze keeper mijn hoek, waarin ik de bal bij strafschoppen altijd schiet, kende", vertelde De Bruin na afloop. "Daarom koos ik voor een schot in het midden van het doel. Helaas kon hij nog net de punt van zijn voet tegen de bal krijgen."
Inmiddels was duidelijk dat veldspeler Adri de Jong, die het gemis van de twee vaste doellieden (respectievelijk blessure en werk) onder de lat oploste, geen betrouwbare sluitpost was. Na goed doorzetten van Jelle Verkade trapte de uitkomende De Jong de bal voor de voeten van Rick Anker, voor wie het een koud kunstje was om het leder in het lege doel te schieten. Een minuut later strafte Rik van Eijk weifelend optreden van de Ammerse defensie genadeloos af.

In de tweede helft ging Ammerstol brutaal op zoek naar de aansluitingstreffer. "Ik had mijn spelers in de rust duidelijk gemaakt, dat we er nog niet waren", merkte Van de Weide op. Die boodschap kwam kennelijk niet over, want de actieve Thijs Schmidt passeerde na een een-tweetje met Frank de Bruyn de pas 17-jarige doelman Van der Stelt. Stolwijk ging mee in het vechtvoetbal en de man in het zwart had alle moeite om de sportieve streekderby in goede banen te leiden. Terwijl de gelijkmaker in de lucht hing, verraste Christian Both gelegenheidsdoelman De Jong met een stuiterend, doch houdbaar schot in de uiterste hoek. "We geven de goals veels te gemakkelijk weg", mopperde Rob Kool. "Op deze manier wordt onze inzet niet beloond. En dat moet wel een keer gaan gebeuren." Even verderop troostte Van der Weide zijn 'buurjongens'.


Wim Kroone