• Het Wapen van Benschop en de tegenovergelegen woning aan de Damweg.
• Het Wapen van Benschop en de tegenovergelegen woning aan de Damweg. archieffoto

Maatregelen om verkeerssnelheid te verlagen en sluipverkeer te weren

'Versmal Damweg Polsbroekerdam'

polsbroekerdam • Een aanpassing van de 30-kilometerzone binnen de bebouwde kom in het dorp, inclusief een minirotonde op de Damweg-Benedeneind-Zuidzijdseweg, moet de rest doen.

Een voorstel hiertoe lag afgelopen week voor aan de adviescommissie.

Die had vooral technische vragen, zoals over de grootte van de passeerstroken, over de aanplant van bomen langs de weg en of er contact was geweest met de gemeente Oudewater over een eventuele samenwerking in het project.

Geen prioriteit

Dat laatste was het geval, stelde wethouder Gerrit Spelt, 'maar voor Oudewater heeft dit geen prioriteit. Dus pakken we het zelf op." Het betekent wel dat de herinrichting van de Damweg is gepland tot de gemeentegrens en niet tot Oudewater zelf.

Het hardrijdende verkeer en het vele sluipverkeer door Polsbroekerdam is de gemeente maar vooral de inwoners al jaren een doorn in het oog. Zo bleek ook tijdens een recente 'bijpraatavond', waarna de daad bij het woord werd gevoegd en een commissie werd opgericht om het probleem te lijf te gaan.

Berm

De huidige inrichting van de Damweg maakt het mogelijk dat voertuigen elkaar -op hoge(re) snelheid- deels via de berm kunnen passeren.

Daar wil Lopik nu een einde aan maken door de weg te versmallen en passeerhavens aan te leggen. Dit is op het zuidelijke deel van de Damweg, richting Lopik, al het geval.

Het CDA bepleitte in dat opzicht het aanbrengen van nokken op de bermverharding, zodat verkeer dat elkaar toch rijdend wil passeren dit alleen met lage snelheid kan doen.

Wapen van Benschop

De gemeenteraad moet later deze maand beslissen of het een herinrichting van de Damweg verkiest inclusief een onderzoek naar de aanpak van de 30-kilometerzone binnen de bebouwde kom om ook daar de snelheid naar beneden te brengen.

Daarbij is het gewenst dat de geplande nieuwbouw van Het Wapen van Benschop en de tegenovergelegen woning en schuur aan de Damweg 237 doorgaat.

Een deel van de grond komt daarbij namelijk in het bezit van de gemeente, die dan de ruimte heeft om een minirotonde te realiseren op het kruispunt Damweg-Benedeneind-Zuidzijdseweg.

Robert van der Hek