Begrotingsraad verloopt in een prettige sfeer

lekkerkerk • De meerjarenbegroting 2017-2020 en de bijbehorende belastingverordeningen werden unaniem vastgesteld door de raad van de gemeente Krimpenerwaard. Het voorspoedige verloop werd met applaus begroet.

De algemene beschouwingen verliepen in een prettige sfeer. In voorgaande jaren kregen de oppositiepartijen geen poot aan de grond en werden harde confrontaties uitgevochten. Daar was dinsdagavond nauwelijks sprake van. Op veel fronten werd gezamenlijk opgetrokken. Het enige vinnige debat - met wat sneren - had plaats tussen wethouder Pieter Neven en CDA-fractievoorzitter Jan Dekker. Dat ging over de veiligheid van de rotonde bij Bergambacht.

De VGBK zette zich in voor bouw van voldoende betaalbare woningen om de jeugd in de Krimpenerwaard te houden en bepleitte startersleningen voor jongeren. Ook vroegen zij aandacht voor mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimum, die nu net buiten sommigen regelingen vallen. De SGP pleitte voor het niet verder stijgen van de lokale lastendruk en vroeg aandacht voor uniforme groenvoorziening in alle kernen. D66 wees op verbetering van de digitale dienstverlening, afvalscheiding en de leegstand van gemeentelijk vastgoed.

De VVD wilde meer inzet voor het oplossen van de dagelijkse files bij de Algeracorridor, meer starterswoningen en betere gebiedspromotie. De ChristenUnie verzocht om compensatie van de lastenverzwaringen voor de burger, veilige fietsroutes voor schooljeugd en wil dat de gemeente Krimpenerwaard in 2018 een Fair Trade-gemeente is. Pro Krimpenerwaard pleitte voor het verkleinen van de kloof tussen inwoners en bestuur door het stimuleren van burgerinitiatieven, vroeg aandacht voor rioolheffing op basis van watergebruik en bepleitte een verbod op plezierjacht.

Riolering

Het amendement van SGP en CDA om alleen rioolheffing te heffen voor die percelen die daadwerkelijk direct of indirect op de gemeentelijke riolering afvoeren, werd met grote meerderheid aangenomen. Alleen D66 stemde tegen. Pro Krimpenerwaard ging niet akkoord met het heffen van hondenbelasting. Twee raadsleden (Mone, CDA en Van Kersbergen, VVD) stemden tegen de verordening op de lijkbezorging.