B&W wil brede aanpak om wijk Vogelzang vooruit te helpen

lopik • De wijk Vogelzang kent zo zijn eigen problemen. Met onder andere een opknapbeurt, het aanstellen van een wijkregisseur en wooncoach en het inrichten van een buurtcentrum wil B&W de leefbaarheid in de Lopikse wijk verhogen.

Diverse organisaties, zoals het Breed Sociaal Loket, de woningcorporatie, politie en welzijnsmedewerkers, geven aan dat er in de wijk sprake is van achterstand. In het verleden is al vaker geprobeerd Vogelzang vlot te trekken, maar diverse projecten strandden. "Daardoor is het draagvlak onder de bewoners laag", erkent wethouder Johan van Everdingen. "We moeten het vertrouwen terugwinnen."

Dat wil de gemeente, in samenwerking met organisaties als Pulse en de woningbouwvereniging, doen door onder andere het aanstellen van een wijkregisseur. Van Everdingen: "Die wordt als het ware de spin in het web. Hij of zij zal samen met de bewoners problemen signaleren en aanpakken, het aanspreekpunt zijn en de regie hebben. Met als einddoel zelfredzaamheid en burgerparticipatie." De inzet van deze professional is begroot op 50.000 euro per jaar. Ook het CDA en de VVD onderschreven tijdens de commissievergadering het belang van de wijkregisseur. "Het project valt of staat ermee", verwoordden Van Schaik (VVD) en Strien (CDA). "Hij of zij zal signalen snel moeten oppikken, anders ligt opnieuw achterdocht op de loer."

Een tweede deelproject is een opfrisbeurt van de openbare ruimte. Straten worden letterlijk schoongeveegd en achterstallig onderhoud wordt aangepakt.

In de bestaande multifunctionele ruimte aan De Akker 41-43 komt een (tijdelijk) wijkcentrum. Hier vandaan zal de wijkregisseur opereren en zullen wijkgerichte activiteiten georganiseerd worden. "Pulse kan hier bijeenkomsten houden op gebieden waarvan de doelgroep voornamelijk uit Vogelenzang afkomstig is. Denk aan de problematiek rondom financiën en armoede, taalactiviteiten en dergelijke. Daarnaast zijn activiteiten mogelijk als een creaclub, moedercafé en koffieochtend", aldus Van Everdingen.

Tenslotte wordt een wooncoach aangesteld om bewoners eventueel aan een passende woonruimte te helpen. Hierdoor kan doorstroming in het hele dorp ontstaan. "Gezinnen en starters op de woningmarkt vinden op dit moment moeilijk een geschikt huis in Lopik. Als ouderen verhuizen van een grote naar een kleinere en aangepaste woning kan een keten van verhuizingen ontstaan." Ouderen kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een appartement in het nieuw te bouwen wooncomplex aan de Lentehof. "Een dergelijke voorziening hebben we nog niet binnen de gemeente", concludeert Van Everdingen. De link tussen 'De Lentehof' en Vogelzang is er al, omdat de opbrengst van de verkoop van de grond naast het gemeentehuis, waar het wooncomplex is gepland, voor het grootste deel ten goede komt aan het projectplan in de Lopikse wijk. B&W stelt voor om 127.000 euro beschikbaar te stellen om Vogelzang vooruit te helpen. De gemeenteraad neemt hier eind deze maand een besluit over.

Robert van der Hek