• Mevrouw Pluut in gesprek met burgemeester Roel Cazemier.
• Mevrouw Pluut in gesprek met burgemeester Roel Cazemier. Foto: Adri Verhoeven

Jacoba Pluut-Van der Sijde (100) maakt nog vaak een rondje

'Oh gut, daar gaat ze weer'

schoonhoven • Mevrouw Jacoba Pluut-Van der Sijde vierde zaterdag haar eeuwfeest met familie en vrienden. Verwanten uit Noorwegen en de Verenigde Staten waren afgereisd naar Schoonhoven om moeder, oma en overgrootmoeder op beide wangen te kussen. Vrijdagmorgen was er reeds een voorproefje in Sola Gratia: koffie met gebak en een bezoek van burgemeester Roel Cazemier. Hij verraste haar met een ingelijste geboorteakte van 12 november 1916. "Heeft u dat allemaal voor mij opgezocht? Wat een wonder", sprak de eeuweling vol dankbaarheid. Cazemier vond dat teveel eer. "Ik heb het laten uitzoeken door een medewerkster van de gemeente. Maar het is fijn dat we dit boven tafel kregen in het archief van Dordrecht."

Mevrouw Pluut woonde tot 2014 nog op zichzelf, maar verblijft sindsdien in het voormalige verzorgingshuis in Schoonhoven Noord. Daar trekt ze er nog regelmatig op uit voor een rondje door de wijk. Debora Vermaak, voorzitter van de bewonersvereniging Sola Gratia, prees haar vitaliteit: 'Oh gut, daar gaat ze weer', zeggen we dan tegen elkaar." Vermaak omschreef mevrouw Pluut als een vriendelijke, lachende vrouw. "We willen haar nog lang niet kwijt." Voor deze gelegenheid hadden de achterkleinkinderen Yara en Luna Moné grote cijfers met het getal 100 gemaakt. Hun moeder,. kleindochter Rianne Pluut, zag het allemaal glimlachend aan.

Daarmee was het feest voor Jacoba Pluut nog niet ten einde. Haar neef Marco Oudshoorn combineerde het historische moment met een eerbetoon aan de 'zilveren' familie Pluut. Daarom werd de jarige meegenomen naar de Scheepmakershaven om een tegel met het meesterteken van Arie Pluut sr. (1865-1893) te onthullen. Daar bevond zich anderhalve eeuw geleden de werkplaats van de eerste zilversmid van het geslacht.

Betrokken

Zelf had mevrouw Pluut niet veel met zilver. "Mijn schoonmoeder was vooral maatschappelijk betrokken", zegt Janneke Pluut. "Niettemin is dit een prachtig moment om twee gebeurtenissen aaneen te smeden. Niet iedereen wordt 100 jaar oud. Ook voor haar kinderen en kleinkinderen is het een mijlpaal. Dat daarbij dit eerbetoon door haar neef Marco Oudshoorn is bedacht, maakt ons samenzijn nog leuker."

Oudshoorn ontwikkelde met Rene Kappers het concept om bekende Schoonhovense zilversmeden letterlijk te verankeren in het plaveisel. Er zijn inmiddels veertig bijzondere tegels met opschrift geplaatst in de binnenstad van Schoonhoven. Jacoba's overgrootvader Arie Pluut was één van de vele zilversmeden, die in de negentiende eeuw gebruiksvoorwerpen fabriceerden. Arie sr. beperkte zich tot klein zilverwerk en boeksloten. De honderdjarige nam even een kijkje in de voormalige smidse, die nu door kunstenares Corry Kooy en haar partner worden bewoond. De oven herinnert nog aan die pionierstijd.