• Frans van Erkel bij het beeld in de tuin van Sola Gratia.
• Frans van Erkel bij het beeld in de tuin van Sola Gratia. Foto: wijntjesfotografie.nl

Zoektocht naar verhalen achter beelden

schoonhoven • Een dun boekje over Delft in vroeger jaren was aanleiding voor Frans van Erkel om op zoek te gaan naar beelden, sculpturen en oorlogsmonumenten in de Krimpenerwaard. Hij wil graag het verhaal achter deze uitingen vertellen aan de lezer. Zijn boek met de titel 'Wat staat daar?' moet komend voorjaar verschijnen.

De 50-jarige Schoonhovenaar is eigenaar van een reclamebureau en heeft vaktechnisch veel met beeldmateriaal te maken. Wroeten in het verleden is vooral een (tijdrovende) hobby. "Ik wil graag weten wat er in het hoofd van de kunstenaar omging, toen hij of zij het kunstwerk creëerde. Wat bezielde de schepper destijds? Wat was de bedoeling en wat stelt het voor? Er zijn talloze beelden in het poldergebied waarvan we de achtergrond niet kennen."

Van Erkel heeft inmiddels via de computer en enig veldwerk een groot deel van de kunst kunnen achterhalen. Hij vond de broers Van der Krogt uit Delft bereid om foto's te schieten van diverse beelden en sculpturen. "Zij beschikken over een database met duizenden prenten. Ze wilden graag materiaal met mij uitwisselen en bovendien onbezoldigd fotograferen in de Krimpenerwaard. Ze stuitten op beelden en monumenten waar ik geen weet van had. Inmiddels heb ik zo'n 95 procent aan beeldmateriaal en 50 procent aan tekst. Je ziet dus wat er nog te doen is. Daarom roep ik inwoners van de Krimpenerwaard op om zich bij mij te melden met anekdotes en verhalen. Dan krijg ik het plaatje compleet." Een treffend praktijkvoorbeeld bevindt zich op nog geen 500 meter van zijn kantoor aan de Opweg. In de tuin van voormalig rusthuis Sola Gratia bevindt zich een sculptuur met opschrift 'Jacob en de engel'. Ongetwijfeld een tafereel uit de Bijbel, maar van wie en waarom? "Je ziet dat er niet zomaar aan af, zegt Frans van Erkel. "Zonder dat opschrift had het van alles kunnen zien. Ik zie het als een uitdaging om te achterhalen waarom dit beeld in deze vorm hier is geplaatst. Zo zijn er diverse kunstuitingen, die verdieping behoeven. Zeker bij abstracte objecten sta je soms met een mond vol tanden."

Educatief

Het boek is niet alleen een mogelijk naslagwerk van kunst en oorlogsmonumenten voor de liefhebber, maar daarnaast educatief voor scholieren en een gids voor toeristen. "Drie vliegen in één klap", lacht Van Erkel. "Daarom streef ik naar volledigheid. Ik wil daarbij de gemeente wijzen op teloorgang van erfgoed. Diverse beelden zijn aangevreten door vogelpoep, roesten weg en worden onzichtbaar door het hoge gras. Onderhoud is dringend nodig om ons verleden helder te blijven zien."


Wie Frans van Erkel wil helpen met verhalen en anekdotes kan zich melden via email: frans@vanerkel.nl


Pieter van der Laan