'Brandweerkazerne op huidige locatie'

stolwijk • Als het aan het college van B&W van de Krimpenerwaard ligt, blijft de brandweerkazerne op de huidige locatie aan de Bovenkerkseweg in Stolwijk. Nader onderzoek heeft niet geleid tot een nieuw standpunt.

Daarmee druist het gemeentebestuur in tegen de wens van de voormalige raad van de gemeente Vlist. Een meerderheid wilde in 2014 de kazerne verplaatsen naar de Poort van Stolwijk nabij de provinciale weg om het hart van Stolwijk te benutten voor woningbouw.

Voorkeur

Burgemeester Roel Cazemier meldde dat voortschrijdend inzicht heeft geleid tot herbezinning. "De Veiligheidsregio en de vrijwilligers van de post Stolwijk hebben hun voorkeur uitgesproken voor de huidige locatie aan de Bovenkerkseweg. Verkeerstechnisch is dat in hun ogen een betere oplossing. Daarom zullen we dit voorstel voorleggen aan de gemeenteraad, die hierover een besluit moet nemen."

De Provincie wilde wel meewerken om de brandweer bij de Poort van Stolwijk, via een afslag naar de provincialeweg, direct te kunnen laten uitrijden.

Gevaarlijk

Cazemier vindt dat bij nader inzien te gevaarlijk. "Bij een brandmelding rijden de vrijwilligers van alle kanten naar de kazerne. Daarbij passeren ze het woonblok of de drukke Goudseweg. Niet het uitrijden, maar het aanrijden kan voor onveilige situaties zorgen."

De burgemeester verwacht niet dat het voorstel zonder slag of stoot de raad zal passeren. "We zullen zien. Het is de bedoeling dat in de raad van december een besluit wordt genomen, maar gezien het grote aantal agendapunten dat dit jaar nog moet worden afgewerkt, zou het ook januari 2017 kunnen worden. Het nieuwe onderkomen wordt goedkoper gebouwd en sober ingericht."

Burgemeester en wethouders willen de eerder gereserveerde grond in de Poort van Stolwijk -destijds voor 200.000 euro aangeschaft- verkopen.

Pieter van der Laan