CDA: 64 klachten over zorg

krimpenerwaard • Naar aanleiding van een eigen onderzoek naar mogelijke knelpunten in de zorg heeft het CDA 64 klachten over het gemeentelijk beleid ontvangen. Indieners waren inwoners, welzijnsstichtingen, hulpverleners en ouderenbonden.

Lange wachttijd bij indicaties, geen beantwoording van brieven, een stroeve overgang bij verhuizing van cliënten, problemen met de Groene Hart Hopper, geen opvang in de eigen woonkern en onvoldoende kennis bij het loket Zorg & Welzijn waren de meestgehoorde klachten bij het Meldpunt Zorg.

Volgens fractievoorzitter Jan Dekker geven de reacties aan dat de dienstverlening van de gemeente Krimpenerwaard op het gebied van WMO en jeugdzorg kritisch bezien moet worden.

Aanleiding voor het Meldpunt was de jaarrekening 2015 van de gemeente Krimpenerwaard, waaruit bleek dat een fors bedrag (3,7 miljoen euro, red.) was overgehouden binnen het Sociaal Domein. "Op onze vraag aan wethouder Sleeuwenhoek of er niet teveel bezuinigd was op de zorg, antwoordde ze 'dat het erg goed ging, alle aanvragen naar behoren waren afgehandeld en er nauwelijks klachten waren ingediend'. Zij verzekerde de gemeenteraad dat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Wij hadden echter ook andere, minder positieve signalen opgevangen en besloten inwoners uit te nodigen hun ervaringen te delen. Daarom hebben we het Meldpunt Zorg opgezet met het doel om het gemeentelijk zorgbeleid waar nodig bij te sturen dan wel te verbeteren."

Het CDA gaat de praktijkproblemen voorleggen aan de verantwoordelijk wethouders en hen bevragen over de mogelijkheden en de beperkingen van het huidige beleid. "Wij willen weten waar en hoe zij het huidige beleid en werkwijze gaan aanpassen, zodat deze situaties vanaf 2017 niet meer voorkomen", aldus Jan Dekker.