• Berthilde Smit ontvangt de oorkonde uit handen van burgemeester Westerlaken.
• Berthilde Smit ontvangt de oorkonde uit handen van burgemeester Westerlaken. Foto: Adri Verhoeven

Oorkonde voor redders peuter te water

lopik • Drie inwoners van Polsbroek redden eerder dit jaar door snel te handelen het leven van de te water geraakte peuter Rosa.

Reden voor de gemeente Lopik en en de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen om hen vorige week dinsdagmiddag (nogmaals) in het zonnetje te zetten.

Terwijl de net 2-jarige Rosa geniet van haar limonade met wat lekkers, heeft zij niet door dat zij één van de hoofdrolspelers is van de bijeenkomst deze middag in de raadszaal van de gemeente Lopik.

Op zondagmiddag 13 maart raakte zij nabij het speelveldje aan de Baronieweg in Polsbroek te water en zonder het kordate en vakkundige optreden van drie buurtbewoners had zij nu niet, gezellig babbelend en wel, bij haar moeder Janneke op schoot gezeten.

Paul Vasseur, secretaris van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, en burgemeester Renate Westerlaken wilden met de uitreiking van een bloemetje en een oorkonde nogmaals het redderstrio in het zonnetje zetten.

Twee van de redders -Arian Rijken en Michel Versluis- waren niet aanwezig, buurvrouw en verpleegkundige Berthilde Smit was wel op de uitnodiging ingegaan. Op die bewuste middag ging zij haar hond uitlaten en zag mensen in paniek zoeken. Al snel begreep Berthilda dat het om de kleine Rosa ging. "Ik keek in de sloot en zag een plek waar het kroos weg was. Ik dacht in eerste instantie een plastic zak te zien." Gelukkig keek ze nog eens goed en trok ze Rosa uit het water. Er leek echter geen leven meer in haar lichaampje te zitten. "We hebben snel 112 gebeld, maar vooral gehandeld", blikt Berthilde terug. "Arian deed de hartmassage, Michel telde en ik blies de kleine lucht in."

Op een gegeven moment gingen de ogen van Rosa open en begon ze te huilen. "Wat een opluchting was dat", verzucht de redster in nood. Om vervolgens snel de eer af te schuiven. "Gelukkig gaf God haar leven terug."

Adri Verhoeven