• Wim en Niels Klomp met in hun midden burgemeester Westerlaken.
• Wim en Niels Klomp met in hun midden burgemeester Westerlaken. Foto: Adri Verhoeven

'Jullie hebben niet gewacht op hulp, maar zelf gehandeld. Hulde!'

Bloemen voor redders in nood

benschop • In de late avond van 7 oktober wisten zij buurman Arie uit zijn brandende huis aan de Eksterstraat 12 in Benschop te redden.

Ze waren -dachten ze- uitgenodigd voor een evaluatiegesprek over de gebeurtenissen van ruim twee weken geleden. Maar bij aankomst in de brandweerkazerne te Benschop –donderdagavond-, hadden Wim en Niels Klomp al snel door dat er een ander plan voor hen was gesmeed.

Burgemeester Renate Westerlaken wilde samen met de leden van de vrijwillige brandweer vader en zoon in het zonnetje zetten. Zij hadden immers door kordaat optreden buurman Arie uit zijn brandende huis weten te redden. Als dank waren er lovende woorden, bloemen en een cadeaubon.

Het was die donderdagavond 7 oktober laat toen Wim Klomp op zolder een vervelende brandlucht rook. "Ik deed het dakraam open om te ruiken of het bij mij of bij de buren vandaan kwam." Twee huizen verderop, bij buurman Arie, zag hij tot zijn grote schrik de vlammen al uit het slaapkamerraam komen. Vader Klomp bedacht zich geen moment, riep Niels en snelde naar nummer 12. "Die voordeur moet eruit, die voordeur moet eruit", riep hij tegen zijn zoon. Maar ondanks de adrenaline lukte het hem niet om dit snel voor elkaar te krijgen. Niels kreeg het wel voor elkaar. "Ik knalde die deur eruit", verwoordt hij zelf. De enorme rook- en vuurontwikkeling weerhield hen er niet van om als een speer naar boven te rennen, waar zij op de overloop tegen een ietwat verwarde buurman Arie aanliepen. Zij hielpen hem snel naar beneden, waar zij hem, weliswaar in shock en met enkele eerste- en tweedegraads brandwonden, konden overdragen aan het toegesnelde ambulancepersoneel.

Wim en Niels zijn enkele weken na dato nog steeds vrij nuchter over hun heldendaad, maar Westerlaken roemde hun inzet. "Ik vind het ontzettend moedig en ben trots dat er ook in onze gemeente mensen wonen die een ander, wanneer dat nodig is, te hulp schieten. En misschien wel met gevaar voor eigen leven een brandend huis binnengaan of een nat pak durven te halen." Westerlaken wilde daar niet zomaar aan voorbij gaan en had daarom deze korte bijeenkomst georganiseerd. "Jullie hebben niet gewacht totdat de brandweer ter plaatse was, maar gewoon gehandeld. Hulde!" Ook voor het brandweerkorps was er een pluim. Dankzij hun vakkundig handelen was de brand snel onder controle en kon erger voorkomen worden. Aan het huis van het slachtoffer moet nog wel het één en ander gebeuren, maar zelf maakt hij het naar omstandigheden goed.