• Postzegelverzamelaars onder elkaar.
• Postzegelverzamelaars onder elkaar. Foto: wijntjesfotografie.nl

Op zoek naar die ene postzegel

bergambacht • Postzegelverzamelaars ontmoeten elkaar graag. Donderdag was het zaaltje nabij 't Ingse Hof in Bergambacht 'the place to be' voor het uitdunnende filatelistengilde.

Postzegels van Nederland zijn het meest gezocht. Decennia terug bracht een complete postfrisse verzameling van ons land een kapitaal op. Nu zijn de meest gezochte zegels voor enkele euro's te koop. Ruilen voerde echter de boventoon op de postzegelbeurs, waar 23 verzamelaars uit de regio op af kwamen. "Er zijn nog genoeg postzegelverzamelaars," zegt Schoonhovenaar Daan van der Velde, die zijn zegels wereldwijd verhandelt. "Op ruilbeurzen als deze hoop ik de laatste dertien zegels die ik nog zoek van het voormalige Oost-Duitsland te vinden. Je weet maar nooit. Ik taxeer ook verzamelingen, maar moet regelmatig de mensen teleurstellen. Iemand die dacht een klein autootje te kunnen overhouden aan een postzegelverzameling, moest ik vertellen dat er niet meer inzat dan een knap reservewiel."

Bergambachtenaar Daan van der Velde, die veel familieleden heeft met dezelfde naam, spaart zegels met een later aangebrachte opdruk. "Dat is een heel uitgebreid verzamelgebied," merkt hij op. "Dat krijg ik nooit compleet." Naast de postzegels waren er ook ansichtkaarten te verkrijgen op de beurs, die voorlopig elke maand in Bergambacht gehouden wordt. De volgende is op 17 november. "Ansichten van woonplaatsen zijn in trek," aldus een Goudse verzamelaar, die van zijn woonplaats honderden afbeeldingen bezit. "Ik hoop hier wat kaarten van dorpen uit de Krimpenerwaard te slijten. De postzegel op de achterkant krijgt men er gratis bij."