• Clemens Jansen met één van zijn creaties.
• Clemens Jansen met één van zijn creaties. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Open dag levert heel wat technische hoogstandje op'

Fischer Technik Club viert feestje

schoonhoven • Jongeren enthousiast maken voor techniek. Die opdracht heeft Schoonhovenaar Clemens Jansen (70) zichzelf opgelegd.

Het bestuurslid van de jubilerende Fischer Technikclub Nederland ziet met lede ogen aan dat vakmensen schaars worden. "Dat is een kwalijke ontwikkeling. Techniek biedt juist volop mogelijkheden om denken en doen te combineren. Als je ziet wat zo'n open dag oplevert aan hoogstandjes, wekt het geen verbazing dat internationale bedrijven en Technische Universiteiten onze vondsten op de voet volgen."

Wie dat met eigen ogen wil aanschouwen, is op zaterdag 29 oktober van 10.00 tot 16.00 uur welkom op de landelijke open dag in Het Bastion in Schoonhoven. Onder de deelnemers is de 13-jarige Bart van Zijl uit Bergambacht, die met zijn vader een heuse kraan in elkaar heeft gezet. De grijper voor laden en lossen wordt elektrisch bestuurd. "Het is fijn dat zo'n jongen zich interesseert voor deze techniek. Zo zouden er meer moeten zijn. Ik weet zeker dat hij later ergens als professionele vakman opduikt. Je bespeurt nu al vaardigheden." Jansen, ooit werkzaam als breimachinehersteller bij Robey Sport, is zelf al jaren in de ban van Fischer Techniek. Hij kan met een gerust hart 'ambassadeur' van de Duitse fabrikant worden genoemd. Onbezoldigd, want zijn hobby kost alleen maar geld. Knutselen was zijn ding. "Veel kinderen zijn opgegroeid met Lego, Mecano en Knex. Mecano komt het dichtst in de buurt van Fischer Techniek. Daarbij gaat het om verbindingen met ijzer waarvoor je moertjes en schroefjes gebruikt. Dat was zwaar materiaal. Je sjouwde je soms een breuk. Bij Fischer Techniek zijn de producten van spuitgietplastic gemaakt. Deze kunststofvariant is aanmerkelijk lichter en van hoge kwaliteit. Kinderen kunnen al vanaf 3 jaar met dit speelgoed aan de slag. Dat is voor velen een ontdekkingsreis." Zelf is hij altijd een beetje kind gebleven. De logeerkamer van zijn fraaie appartement aan de Oranjeplaats ligt vol met bouwstenen. Hier brengt Jansen veel tijd door. "Bij de SWOS aan de overkant hebben ze me gevraagd om te komen biljarten of te kaarten, Man, daar heb ik echt geen tijd voor."