• Spirit-spits Björn van Dijk probeert DCV-doelman Mick Veldhoen te passeren.
• Spirit-spits Björn van Dijk probeert DCV-doelman Mick Veldhoen te passeren. Foto: wijntjesfotografie.nl

Spirit laat DCV in rommelig duel glippen

ouderkerk a/d ijssel • DCV-doelman Mick Veldhoen kreeg na afloop schouderklopjes van al zijn teamgenoten. De invaller keerde in de slotminuut met doodsverachting twee inzetten van de doorgebroken Spirit-spits Björn van Dijk.

Hij redde daarmee een kostbaar punt voor de rood-zwarten in een rommelige streekderby, die zich het best liet omschrijven als boeiend foutenfestival. Spirit baalde van het scoreverloop, omdat de ploeg vlak daarvoor met een eigen doelpunt van Lars van den Wijngaard de tegenstander eigenhandig aan de 2-2 had geholpen. Van den Wijngaard sloeg na zijn blunder de handen voor zijn ogen en was na afloop niet aanspreekbaar. "Een terecht gelijkspel", meende DCV-aanvoerder Tim van Diejie. "Het krachtsverschil was niet zo groot." Zijn collega Stefan Bitter beaamde dat. "Maar Spirit had de kansen in de slotfase moeten benutten. Dit is toch een afknapper."

Je kon vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Zuijdwijk zien dat beide ploegen hun defensie niet vertrouwden. Spirit en DCV hielden veel spelers achter de bal. Daardoor kreeg de aanval steeds te weinig steun om toe te slaan. DCV was aanvankelijk sterker en kreeg mogelijkheden via topscorer Johan van Wageningen, die echter zijn dag niet had. Niettemin kwamen de bezoekers op 0-1 via Serdar Kolay, die matig ingrijpen van het Spirit-centrum afstrafte met een prima schot. De 'Kanaries' hadden daarvoor via counters ook kansen op een treffer, maar de sleurende Van Dijk bleef enkele malen voortijdig steken. Op slag van rust werd het alsnog 1-1 toen DCV-verdediger Martin van Buren de bal met de hand toucheerde en de arbiter naar de stip wees. Lars van den Wijngaard schoot gedecideerd raak.

Het leek zelfs op een prettige voetbalmiddag voor Spirit uit te draaien, toen de opgerukte Sven Hentzen in de 52ste minuut DCV-doelman Veldhoen verschalkte: 2-1. DCV-trainer Ronald Klinkenberg bracht drie nieuwe spelers in om het tij te keren. Guido van Ooijen, Alex van Veen en Nick Cornelisse zorgden voor meer power bij de bezoekers. Nog was er niets aan de hand, want de DCV-aanvallers slaagde er nauwelijks in om kansen te creëren. Daarom slaakten ze een zucht van verlichting toen Van den Wijngaard na een serie luchtduels de bal in de handen van zijn doelman wilde koppen en Haasnoot de bal pas achter de doellijn te pakken kreeg: 2-2.

Inmiddels had ook Spirit-trainer Warry van Wattum met het inbrengen van Kevin Guttink de aanval van Spirit versterkt. Dat leek goed uit te pakken, toen Björn van Dijk profiteerde van zwak verdedigen van DCV, maar Mick Veldhoen was op zijn hoede. Saillant detail: de DCV-doelman speelde vorig seizoen nog als spits bij de geel-witten, maar keerde in juni terug naar het Waalplantsoen.

Pieter van der Laan