Waldien Burger: 'Dé zzp'er bestaat niet'

polsbroek • Waldien Burger, verbonden aan zzp-vereniging ZZPijl en bestuurslid van het broodfonds WaardBrood (alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waarin zzp'ers elkaar steunen bij ziekte), herkent bovenstaand verhaal wel, maar niet zozeer in haar eigen omgeving.

"Ik spreek wel zzp'ers die niet altijd genoeg werk hebben, maar of ze daarmee ook echt te weinig verdienen, dat weet ik niet. Dat hangt van ieders situatie af. Heeft iemand een partner met een baan of die ook ondernemer is? Hoeveel kosten heeft iemand? Dat verschilt per zzp'er", aldus de tekstschrijver uit Polsbroek.

Als mogelijke oorzaken voor het feit dat zzp'ers het moeilijk kunnen hebben, noemt ze: "De een heeft een vak waarin ontzettend veel concurrentie is, waardoor de prijzen laag zijn. De ander heeft niet de durf om voldoende geld te vragen voor zijn product of dienst. Succes voor een zzp'er is een combinatie van ergens goed in zijn en jezelf zo presenteren dat je een gunfactor creëert. Opdrachtgevers moeten het vertrouwen hebben dat je het geld waard bent. En soms moet je ook gewoon het geluk hebben dat je iemand tegen het lijf loopt die jou net nodig heeft. Of die anderen kent die jou nodig hebben."

Vervolgens: "Op dit moment zie ik veel zzp'ers, die het weer erg druk hebben. Dat geldt ook voor andere ondernemers die ik spreek. Maar of dat ook meteen meer inkomsten betekent? De crux van het verhaal zit hem er volgens mij in dat je net zoveel verschillende soorten zzp'ers hebt als mensen in loondienst. Daartoe behoren ook mensen die het bijstandsniveau nauwelijks halen en managers die vijf keer modaal verdienen. Dé zzp'er bestaat niet, dus elke discussie die over dé zzp'er gaat is wat mij betreft gedoemd tot mislukken."

Haar eigen ervaringen als zzp'er zijn positief. "Het is heerlijk om eigen baas te zijn en zelf te bepalen wat je doet en hoe je het doet. Soms is het bestaan als zzp'er eenzaam, alleen op kantoor. Daarom heb ik me aangesloten bij ZZPijl en heb ik ook andere zzp'ers waarmee ik regelmatig bij elkaar kom om over dit soort zaken te praten. We moedigen elkaar aan en wisselen tips en adviezen uit. Als tekstschrijver heb ik veel kleinere opdrachten. Om dan toch een redelijk inkomen te hebben, moet je veel opdrachten hebben. Dat is soms schrapen. Gelukkig heb ik nu via via een aantal vaste klussen, waarmee ik een stevige financiële basis heb. Dat geeft veel rust, moet ik zeggen."