Raad: 'Vluchtelingen zijn altijd welkom'

krimpenerwaard • Het aantal asielzoekers in Nederland kan zomaar weer toenemen als de situatie in de wereld opnieuw verslechtert. Daarom wilde een meerderheid van de raad van de gemeente Krimpenerwaard officieel vastleggen dat vluchtelingen altijd welkom zijn.

Een aantal partijen reageerde hiermee op het voorstel van het college om voorlopig te volstaan met de huisvesting van zestien statushouders in het voormalige K5-gebouw in Lekkerkerk. Het amendement dat onder aanvoering van Jan Dekker (CDA) werd gepresenteerd werd met vijftien tegen dertien stemmen aangenomen.

VVD en Gemeente Belang Krimpenerwaard waren de grootste opposanten. Volgens VVD'er George Hamel heeft de Krimpenerwaard slechts ruimte voor de opvang van statushouders. GBK-woordvoerder Pascal van der Hek was huiverig voor grote aantallen asielzoekers in één gebouw. Hij verwees daarbij naar de mogelijkheid dat de Spoorstraat weer in beeld zou komen, wat door Dekker (CDA) beaamd werd. "In onze ogen blijven alle opties open. We beschikken nu over een lijst met mogelijke gebouwen. Die moeten we niet weggooien." Jan Verburg (SGP) wees er nogmaals op dat het Europese probleem nog lang niet is opgelost. "Nu lijkt het alsof vluchtelingen niet meer bestaan. De werkelijkheid is echter heel anders." Het amendement om eventueel meer dan honderd vluchtelingen op te vangen, kreeg steun van SGP, CDA, PvdA, D66 en ChristenUnie.

Wat betreft de mogelijke aankoop van het Groene Kruisgebouw in de Spoorstraat gaf wethouder Dilia Blok aan dat het college deze locatie eerder op het oog had. "Maar om onrust in de buurt te voorkomen, hebben we geen bod gedaan tijdens de opgelaaide discussie over de beoogde asielzoekersopvang. Er zijn nog geen concrete plannen met de Spoorzone, maar er zijn diverse mogelijkheden om dit aantrekkelijke gebied te ontwikkelen." De huisvesting van zestien statushouders in Lekkerkerk maakt een goede kans, omdat de raad deze kleinschalige extra opvang wel ziet zitten. Burgemeester Cazemier heeft reeds gesprekken gevoerd met omwonenden over het leegstaande K5-kantoor aan de Koninginneweg. Zij zijn mordicus tegen dat idee. Rokus den Besten, woordvoerder namens het bewonerscollectief, benadrukte dat de bewoners straks klem komen te zitten tussen immigranten en statushouders. "Zo wordt deze buurt een getto. Dat willen wij niet. Deze buurt telt veel oudere mensen, die rust willen. Nu is iedereen bezorgd."