Afbeelding
Foto: Floris Bakker

Voorleeslunch

schoonhoven • Wethouder Pieter Neven en schrijfster Marja Vos lazen vrijdag voor aan ouderen tijdens de vierde editie van de Nationale Voorleeslunch.

Het was de tweede keer dat de lunch, een initiatief van de Leescoalitie, plaatsvond in de gemeente Krimpenerwaard. Neven las voor in het dienstencentrum in Schoonhoven uit Dons, een verhaal dat Jan Siebelink speciaal voor deze editie schreef. Hij nam daarvoor plaats in een goudkleurige fauteuil met roze bekleding. Marja Vos droeg hierna een kort verhaal voor uit haar nieuwste boek 'De haan van Portugal'.
Ouderen worden graag voorgelezen, zo is de ervaring van Marjolein van Leeuwen van de Stichting Welzijn Ouderen Schoonhoven. "Voorlezen is vaak aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen." Ze geeft ouderen ook alle ruimte om hun eigen verhaal te doen, "want het is leuk om het met hen over dingen uit hun eigen verleden te hebben." Door fysieke ongemakken lukt het veel ouderen niet meer om zelf te lezen. "Het zicht verslechtert en het geheugen laat je soms in de steek naarmate je ouder wordt", zegt Van Leeuwen. "Daarnaast is het voor veel mensen fysiek gewoon niet meer mogelijk om naar de bibliotheek te gaan en een boek te lenen." Om die reden is Van Leeuwen ook blij met de vrijwilligers die ouderen boeken brengen en ze ook weer ophalen.


Bijeenkomst dementie

bergambacht • De SWOBV organiseert een bijeenkomst die in het teken staat van dementie. Bezoekers krijgen van een deskundige van 'Tandem' tips en advies over omgaan met mensen die dementeren. De bijeenkomst vindt maandag 24 oktober om 10.00 uur plaats in de Hof van Stein te Haastrecht. Aanmelden via: info@swobv.nl of 0182-350012