• Jan-Luc Coenen (l) en Yoran Viveen.
• Jan-Luc Coenen (l) en Yoran Viveen. Foto: Stephan Tellier

Toertocht van 'Fausto naar Coppi'

schoonhoven • Eerbetoon aan een wielerlegende en reclame voor de Italiaanse koffiecultuur. Alles valt samen op de eerste toertocht 'van Fausto naar Coppi', die op zondag 16 oktober om 8.30 uur bij café Fausto aan de Voorhaven in Schoonhoven begint.

Na aankomst in Rotterdam en het eerste 'bakkie koffie' bij café Coppi aan de Bergweg rijdt het peloton rond 10.00 uur terug naar Schoonhoven. Om 11.30 uur wachten de barista's van Fausto hen op met geurige espresso's en appeltaart. Er wordt geen strak schema aangehouden, benadrukken de eigenaars Jan-Luc Coenen (Fausto) en Yoran Viveen (Coppi). "Het gaat om een ochtendje wielerplezier met twee gezellige keerpunten. Zoals in Italië op zondagen de heren in hun nette pak de fiets grijpen voor een rondje, onderweg in hun stamcafé een espresso nemen en een praatje maken met de mannen uit het dorp. Het gaat bij deze tocht niet om snelheid of tijd. Je hoeft je ook niet aan te melden en je bent geen inschrijfgeld verschuldigd."

Voor Coenen en Viveen is het avontuur met hun bike-cafés precies een half jaar oud. Zonder het van elkaar te weten besloten ze de voor- en achternaam van de legendarische Italiaanse wielervedette Fausto Coppi (1919-1960) aan hun zaak te koppelen. Klanten die regelmatig de Randstad doorkruisen, attendeerden hen op dat toeval. "Ik ben daarna in contact getreden met Yoran Viveen. We bleken beiden begin mei open te zijn gegaan. Zo ontstond het idee voor een wielertocht tussen beide cafés", aldus Coenen. "Het is een free-ride, die bij voldoende deelname mogelijk naar meer smaakt. Uiteraard rijden wij beiden mee."

Pieter van der Laan