Pizza's en Pokémons

lopik • Pokémons vangen met je telefoon en pizza eten. Het kon donderdagmiddag in Lopik.

De 'Pokémon Go Pizza' middag, die was georganiseerd in het kader van de Week van de Opvoeding, trok tientallen kinderen naar het gemeentehuis. Waarom daar? "Dit is een Pokémon hotspot", legt jongerenwerker Marco Betman uit. En dat is te merken. De fanatieke spelers vangen de ene na de andere Pokémon. "Er zitten hier best veel", zegt Rens Broekhuizen (12). Of hij verslaafd is aan het spelletje? "Nee, ik denk het niet. Ik speel het een uurtje per dag. Dan loop of fiets ik door het dorp om Pokémons te vangen. Ik ben dus buiten. Pokémon Go is eigenlijk de gezondste game ooit!"


Schermpje

Even verderop staat Sem van den Akker (10) op het bordes van het gemeentehuis naar het schermpje van zijn mobiel te turen. Hij is net begonnen met Pokemon Go, maar heeft al 144 Pokémons gevangen. "Ik zit nu in level 12 van de 40. Ik ben dus nog wel even bezig." Op de Jan Bunnik school waar hij op zit spelen ze 'bijna allemaal' Pokémon Go, "Behalve de meiden. Die vinden het wat minder leuk." Als de dozen met pizza's arriveren, zijn de jongeren opeens wat minder geïnteresseerd in het spelletje. Betman ziet het allemaal met een glimlach aan. Van te voren hoopte de jongerenwerker op een goede opkomst. "Het valt me niet tegen", zegt hij. "Ik heb posters opgehangen, een berichtje geplaatst op onze Facebookpagina (Jongerenwerk Lopik) en ben de straat opgegaan. Vooral dat laatste hielp wel."


Vingertje

De middag is bedoeld om jongeren tips te geven over internetgebruik. "We willen zeker niet met het vingertje te wijzen", benadrukt Betman. "Op deze manier proberen we op een ongedwongen manier met hen in contact komen, om te praten over het gebruik van social media." In november besteedt het jongerenwerk in het dorp opnieuw aandacht aan het thema. Dan tijdens de Week van de Mediawijsheid. Betman: "We richten ons dan vooral op tieners. Seks op het internet is één van de gespreksonderwerpen. Zo waarschuwen we hen wat er kan gebeuren als ze naaktfoto's van zichzelf rondsturen."